Unilever za 1,3 milijarde eura kupio brandove Sara Lee

To je prva velika akvizicija za Paula Polmana od početka godine, kada je preuzeo dužnost izvršnog direktora u Unileveru

Britansko-nizozemski proizvođač robe široke potrošnje Unilever u petak je pristao platiti 1,275 milijardi eura (1,8 7 milijardi dolara) za dio poslovanja za osobnu njegu tvrtke Sara Lee, koji uključuje brandove Sanex i Radox.

Unilever je inače vlasnik poznatih brandova Dove, Lux i Sunsilk a objavio je da će najnovija akvizicija ojačati njegovu vodeću ulogu u kategoriji proizvoda za čišćenje lica i deodorana.

“Brendovi Sare Lee među kupcima su vrlo dobro poznati, nude znatan potencijal rasta i izvrsno se slažu s dosadašnjim poslovanjem Unilevera”, priopćio je izvršni direktor Paul Polman.

To je prva velika akvizicija za Polmana od početka godine, kada je preuzeo dužnost izvršnog direktora u Unileveru. Analitičari su na temelju manje od devet mjeseci njegova obavljanja te dužnosti zaključili da će uspjeti poboljšati poslovanje cijele grupe Unilever.

Sara Lee je početkom godine objavila prodaju dijelova poslovanja sa sredstvima za čišćenje domaćinstava i proizvodima te osobnu njegu, želeći se fokusirati na proizvodnju jela i pića. Kako bi lakše ostvarila cilj, odlučila je prodavati dijelove poslovanja pojedinačno.

Nakon prodaje dijela poslovanja s proizvodima za osobnu njegu, tvrtka Sara Lee uskoro planira prodati i dio poslovanja vezanog uz preparate za čišćenje domaćinstava, uključujući sredstvo za poliranje cipela Kiwi, osvježivači zraka Ambi Pur i insekticide Vapona.

Brendovi Sare Lee koje je Unilever kupio ostvario je u protekloj fiskalnoj godini koje je završila u lipnju 2009. generirali godišnje prihode u visini 750 milijuna eura, te 128 milijuna eura temeljne dobiti (EBITDA-e).

Dionice Unilever Pic-a porasle su 0,5 posto na 17,44 britanskih funti u jutarnjoj trgovini na Londonskoj burzi. (Nacional.hr)