Britansko-nizozemski proizvođač robe široke potrošnje Unilever najavio je da će smanjiti broj proizvoda (stock keeping unit – SKU) u svom proizvodnom portfelju i do 40 posto, čime će smanjiti kompleksnost u lancu opskrbe i smanjiti troškove, piše IGD.

Unilever trenutno ima više od 50.000 jediničnih proizvoda. Taj broj uključuje sve oblike, veličine i okuse njegovih brendova. Uz smanjenje broja proizvoda, Unilever će smanjiti i zalihe koje trenutno ima jer se kroz “mršaviji” i jednostavniji opskrbni lanac želi potaknuti profitabilnost kompanije. Iduće godine, kao rezultat fokusa na učinkovitost poslovanja, Unilever očekuje uštedjeti 500 milijuna eura.

Ova promjena u poslovnoj politici nastavak je Unileverove strategije nazvane “Put prema rastu”. Provedbom ovoga plana, pokrenutog 2000. godine, proizvođač je smanjio broj brendova u svom portfelju s 1.600 na oko 400. Fokus je stavljen na najveće brendove te brendove s najvećim obrtajem – u trenutku pokretanja plana 1.000 brendova činilo je ukupno 8% prihoda od prodaje.

Unileverova vrijednosna prodaja raste brže od količinske, što pokazuje posvećenost kompanije profitabilnom rastu. Tako je u trećem tromjesečju vrijednost prodaje porasla za 4,4%, dok je istodobno ostvaren rast prodanih količina od 2,9%.

Komentirajući najnovije rezultate Unileverov glavni izvršni direktor Paul Polman je rekao: “Nastavit ćemo ubrzavati naše inovacije, poduprte konkurentnom podrškom, kako bismo ostvarili dugoročan rast i vrijednost. Ostajemo usredotočeni na ostvarenje još jedne uspješne godine kada je riječ o profitabilnosti količinske prodaje koja je iznad razine prosjeka tržišta, uz fokus na stabilan i održiv rast operativne marže te snažan tijek gotovog novca.”