Uskoro novi sustav gospodarenja ambalažnim otpadom

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Mario Obrdalj najavio je uvođenje novog sustava gospodarenja ambalažnim otpadom u Hrvatskoj pri čemu novi Zakon o otpadu predviđa uspostavu recovery organizacija kao novog sustava gospodarenja ambalažnim otpadom.

“Koncesijski model se napušta i ostaje još financijsko i pravno pitanje postojećih koncesija. Zakonom će biti značajno poboljšan i sustav izdavanja dozvola, a zasebne kategorije otpada će imati i svoj zasebni pravilnik u kojima će se odrediti i prijelazni rokovi i druge obveze”, istaknuo je Obrdalj tijekom današnjeg okruglog stola koji je na temu “Sustav upravljanja ambalažnim otpadom” održan u Zagrebu u organizaciji tvrtke Interseroh.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici domaćih i stranih kompanija koji u svom poslovanju imaju obvezu zbrinjavanja ambalažnog otpada, kao i razni stručnjaci te predstavnici državnih institucija.

Uz pomoćnika ministra, sudjelovali su i saborska zastupnica Mirela Holy, Mirjana Matešić iz Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, Bernard Ivčić iz Zelene akcije, Radovan Tavzes, savjetnik vlada Jugoistočne Europe za pitanja okoliša i bivši generalni direktor Direktorata za okoliš pri Ministarstvu za okoliš i prostor Republike Slovenije, te Vanja Horvat, direktor Interseroha.

Svi novi propisi trebali bi uvesti promjene u područje zbrinjavanja ambalažnog otpada. Kao novi sustav uvest će se model recovery organizacija, oblik kolektivnih ili pojedinačnih sistema (trgovačka društva) koji od proizvođača ambalažnog otpada preuzimaju njegovu cjelokupnu zakonsku odgovornost za gospodarenjem otpadom, kao transparentan i izuzetno učinkovit sistem te kao model koji smanjuje troškove za ekonomiju, rečeno je na okruglom stolu.

Direktor Interseroha Vanja Horvat naglasio je kako je tržišni sustav jedini način koji dugoročno može osigurati stabilno funkcioniranje sustava gospodarenja ambalažnim otpadom u korist države, gospodarstva, sakupljača/komunalaca, krajnjih posjednika ambalažnog otpada te okoliša u Republici Hrvatskoj.

“Svaki sustav ima problema i manjkav je. Trenutačni sustav u Hrvatskoj nije ekonomičan, neučinkovit je, duboko koruptivan i kao takav neodrživ”, pridodala je Mirela Holy, a s njom se složila i Mirjana Matešić, ravnateljica HRPSOR-a, istaknuvši kako sve uključene strane priželjkuju promjenu trenutačnog sustava.

Prethodni članakBiH nije spremna dopustiti Hrvatskoj nastavak bescarinskog uvoza
Sljedeći članakHrvatski vinari na svjetskom sajmu vina Prowein