BiH nije spremna dopustiti Hrvatskoj nastavak bescarinskog uvoza

Članstvo u CEFTA-i Hrvatskoj je osiguravalo bescarinski izvoz u države-članice te asocijacije, a nakon njezina ulaska u EU to više neće biti moguće.

Bosna i Hercegovina nije spremna na dodatne ustupke Hrvatskoj kako bi joj se i nakon 1. srpnja omogućio izvoz roba na bosanskohercegovačko tržište pod postojećim povoljnim uvjetima, izjavio je u utorak u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Odgovarajući na pitanja zastupnika o pripremama za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, postavljena tijekom aktualnog sata na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamenta BiH, ministar Šarović je kazao kako je trenutačno najveća pozornost usmjerena na pregovore o dodatnom protokolu na trgovinski sporazum između EU i država-članica Zone slobodne trgovine u središnjoj Europi (CEFTA), koju Hrvatska mora napustiti 30. lipnja.

Članstvo u CEFTA-i Hrvatskoj je osiguravalo bescarinski izvoz u države-članice te asocijacije, a nakon njezina ulaska u EU to više neće biti moguće.

“Hrvatska traži dodatnu liberalizaciju za oko 300 svojih proizvoda, no BiH je na poziciji da to neće dopustiti”, kazao je Šarović dodajući kako pregovori o tome “idu vrlo teško”.

Dodao je kako BiH ionako ima najniže stope carinske zaštite u regiji pa si ne može dopustiti odluke koje bi značile dodatno ugrožavanje domaće proizvodnje.

Eventualni ustupci, kako je kazao Šarović, bit će mogući tek na temelju reciprociteta, a odluke o tome donosit će Vijeće ministara BiH. (H)

Prethodni članakOtvorena Sport Vision trgovina u Avenue Mallu Zagreb
Sljedeći članakUskoro novi sustav gospodarenja ambalažnim otpadom