VijestiZemljaHrvatski vinari na svjetskom sajmu vina Prowein

Hrvatski vinari na svjetskom sajmu vina Prowein

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore i u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, 45 hrvatskih vinarija predstavile su se širokom ponudom vina na Međunarodnom sajmu vina i jakih alkoholnih pića “ProWein 2013.” koji je u protekla tri dana održan u Düsseldorfu u Njemačkoj, izvijestili su iz HGK.

Na sajmu su sudjelovali najznačajniji proizvođači vina iz cijele Hrvatske. Na površini od 95 četvornih metara veliko su zanimanje profesionalne publike pobudili Belje, Badel 1862, Iločki podrumi, Kutjevo, Vinarija Zdjelarević, Bodren, Galić, Enjingi, Lagradi, Vinarija Grabovac – Provin, Jako vino, Zlatan otok, Udruga Vinistra (Commot, Benvenuti, Franc Arman, Trapan vina, Vina Cattunar, Vina Kabola, Vina Arman), Udruga Hortus Croatiae, Udruga Vina Liburna (De Georgiis, Šime Škaulj, Snježo Sinovčić, P.Z. Maslina i vino), Hrvatski poljoprivredni zadružni savez i Udruga Grnad Cro (Bibich, Bolfan, Boškinac, Duboković, Meneghetti, Korta Katarina, Roxanich, Saints Hills).

Ovogodišnji sajam, kao i sajmovi prijašnjih godina, iznimno je bitan za hrvatsko vinarstvo jer pruža priliku da se hrvatska vina predstave profesionalnoj publici u Njemačkoj, ali i ostatku Europe i svijeta.

Važan je i zbog izgradnje imidža novog brenda hrvatskih vina “Vina Croatia – Vina Mosaica”. Na sajmu je međunarodnoj javnosti prvi put predstavljen i novi vizualni identitet hrvatskih vina i novi logo.

“Nadamo se da će se nastupom na ovom sajmu izvoz hrvatskih vina na strana tržišta još više povećati, što je i glavni razlog potpore koju HGK i Ministarstvo poljoprivrede pružaju hrvatskim vinarima na inozemnim sajmovima, a posebice na ovom, jer je ključno mjesto za izgrađivanje daljnjeg zajedničkog brenda Vina Croatia”, rekao je Igor Barbarić, tajnik Udruženja vinarstva u HGK.

Važno je istaknuti da je Hrvatska na ovo zahtjevno tržište lani izvezla više od milijun litara vina, vrijednih 3,5 milijuna dolara, te nam je Njemačka i dalje vrlo važno drugo izvozno tržište, odmah poslije BiH.

U istom smo razdoblju iz Njemačke uvezli 296 tisuća litara vina, vrijednih 718 tisuća dolara. Uvoz vina 2012., u usporedbi s 2011., smanjen je za osam posto, dok je izvoz povećan za pet posto, što je još jedan od pokazatelja pozitivnog trenda posljednjih godina.

“Prowein je jedan od tri najvažnija europska sajma i nezaobilazno mjesto za biznis i promociju imate li ozbiljnu ambiciju izvoziti na njemačko i ostala tržišta srednje Europe. Naša prisutnost ovdje jasan je signal da na ovom tržištu jesmo i da kontinuitetom nastupa želimo na njemu ostati i rasti”, rekao je Saša Špiranec, predsjednik Odbora za sajmove Udruženja vinarstva pri HGK.

Sajam ProWein vodeći je međunarodni sajam vina i jakih alkoholnih pića na kojem se tradicionalno susreću posjetitelji i vodeći svjetski proizvođači i distributeri.

Sajam je ove godine proširen za dva paviljona i pružio je posve novu koncepciju izlaganja. U tri dana svoje je proizvode predstavilo 4783 proizvođača i trgovaca, a posjetilo ga je više od 40.000 poslovnih i stručnih posjetitelja. Najveći je broj izlagača iz Italije, a potom Francuske i Njemačke.

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...