Šunka, jaja, mladi luk, rotkvice i hren simboli su uskrsnog doručka. Priprema uvijek kreće od šunke. Kod nas se šunke uglavnom kuhaju, peku u kruhu ili lisnatom tijestu, dok su strane kuhinje, pogotovo američka, sklone peći ih i glazirati.

Tradicionalna domaća šunka s kosti kuha se cijela. To je dugotrajan proces koji iziskuje dosta truda i iskustva – radi se o velikom komadu mesa koji se u ogromnom loncu kuha više sati.

Jednostavnije i vrlo ukusno rješenje je Podravka Dimljena rolana šunka. Meso je vrhunske kvalitete, ne sadrži pojačivače okusa ni umjetna bojila, termički je obrađena i spremna za jelo.

Chef Goran Kočiš ovako je zamislio svoju verziju svečanog uskrsnog doručka s Podravka dimljenom rolanom šunkom: Šunka u lisnatom tijestu s poširanim jajem, šparogama i glaziranim rotkvicama. Najbolje od proljetne sezone na jednom tanjuru. Tradicionalno, a opet svježe, moderno, brzo i lako.

Nadahnut idejom šunke u kruhu, Kočiš se odlučio rolanu šunku umotati u lisnato tijesto, i to u obliku malih zasebnih paketića. Šunku je narezao na pravilne kvadre, svaki komad premazao Podravka hrenom i onda ga umotao u razvaljano lisnato tijesto. Paketiće je premazao žumanjkom, posložio na pleh s masnim papirom i pekao 20-tak minuta u pećnici na 180℃ nakon čega smo dobili prekrasne zlatne paketiće, hrskave korice.

Dok se šunka u lisnatom pekla, Kočiš je pripremio priloge – vrhove vrtnih šparoga (još je bilo malo prerano za divlje), samo je kratko zavrtio na tavi. Rotkvice je glazirao na malo maslaca. Osim što je simbol Uskrsa, jaje je savršen par šparogama. Kočiš nam je odlučio pripremiti poširana jaja za poseban dojam.

Od trenutka kada je chef Kočiš sa šunke lako skinuo mrežicu do serviranja ovog prekrasnog tanjura proteklo je otprilike pola sata. Svaka komponenta na tanjuru priča o tradiciji, ali je demonstrirana u jednostavnom i modernom, sočnom i nadasve zabavnom stilu.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!