Nastavak turneje predstavljanja vina Badela 1862 na sjevernoameričkom kontinentu, nastavljena je u Meksiku, gdje su Badelove perjanice doživjele velike pohvale, a stigle su i prve narudžbe.

Nakon usvojene uspješne “formule” predstavljanja svojih vina vinskim stručnjacima, sommelierima, uvoznicima, trgovcima na malo i industrijskim konzultantima u SAD-u, Badel 1862 je sudjelovao i na takvim pristavljanja u Meksiku.

Započelo je s predstavljanjem hrvatskih vina na prestižnom, najvećem sajmu u Meksiku Gourmet Show 2016, Hospitality & Gastronomy Fair (30.08.-03.09.) u Mexico Cityju, na kojem su vina Badela 1862 predstavljena zajedno s vinima Feravina i Orahovice.

Prije i poslije sajma organizirano je još desetak predstavljanja za odabranu publiku (specijalizirane novinare, sommelijere, vinske trgovce, vlasnike restorana). Na samom sajmu su organizirana dva, odlično posjećena, Masterclassa, a prezentacije su bile u vinskim klubovima, gastroakademiji i restoranima. Prezentacije je držala Pillar Mere, vrlo cijenjena meksička sommelijerka, predsjednica udruge sommeliera.

Prezentirana su crna vina Badela 1862 Ivan Dolac, Dingač, Mediterano, Cuvee Benkovac, koja su izazvala veliko zanimanje u Meksiku, jer im sorta plavac mali nije poznata.

“Uglavnom sva su im vina bila otkriće i iznenađenje, no posebno su nahvalili Mediterano i Dingač. Ispričana im je i veza plavca sa zinfandelom i tada im je bilo jasnije. Uglavnom traže puno informacija o Hrvatskoj, našoj proizvodnji, sortama, povijesti, načinu zaštite vina jer vuku paralele s Talijanskim i Španjolskim vinima. Ovo su odlične reakcije jer smo im ipak daleka i nepoznata zemlja, a vinski još i veća nepoznanica. Uspjeh je i jer su odmah nakon prezentacija pale i prve narudžbe”, kaže Slaven Sabolić, menadžer izvoza u Badelu 1862.

badel-predstavljanje-vina-meksiko“Posebno se izdvaja Mediterano i Ivan Dolac kao izuzetno kvalitetna vina koja su pravo otkriće što se tiče okusa i mirisa i mogućnosti spajanja s meksičkim jelima. To se najbolje vidjelo kad su nakon prezentacije poslužena jela i svi su imali priliku kušati vina s jelima, a tada je nastalo pravo oduševljenje”, istaknula je Pillar Mere.

Distributer u Meksiku je tvrtka Vita de Vie, S.A. de C.V., čija je vlasnica prezentirala cijene ponuđenih vina, kaže da su cijene objektivno prihvatljive, što dokazuju i prve narudžbe,  a cijene koju su ponuđene apsolutno su prihvatljive i Badelu 1862.

Tržište vina Meksika izuzetno je zanimljivo. Tijekom 2015. godine prodaja vina u Meksiku porasla je 9% u ukupnom obimu u usporedbi s prethodnom godinom, dosegnuvši 91 milijuna litara. Očekuje se da će ukupan volumen prodaje u 2020. godini porasti na 144 milijuna litara. Prema podacima Euromonitor Internationala, predviđa se da će u Meksiku do 2020. godine broj potencijalnih potrošača (stanovnika starijih od 18 godina) biti oko 90 milijuna.