U Zagrebu se 1. srpnja održava prva internacionalne konferencije o graševini – Graševina bez granica!

Tijekom nedavnog Simpozija o graševini, u Kutjevu se raspravljalo o brojnim i značajnim pitanjima s kojima se proizvođači graševine svakodnevno susreću.

Aktivnosti vezane za afirmaciju graševine se nastavljaju i to prvom internacionalnom konferencijom o graševini – Graševina bez granica, koja će se 1. srpnja održati u Zagrebu.

Nositelj projekta ove značajne konferencije, je udruženje vinarstva pri HGK – “Vina Croatia – Vina Mosaica”, partner je udruga Graševina Croatica, a projekt se održava i uz podršku i organizaciju tvrtke Vinart.

Promenadno kušanje vodećih hrvatskih i inozemnih proizvođača graševine namijenjeno je svim ljubiteljima vina, a ulaz je besplatan uz prijavu prilikom dolaska.

Cilj festivala je potaknuti javnost na prepoznavanje vrijednosti naše najzastupljenije sorte Graševine  kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Ovom konferencijom nastoji se i pokazati ljubiteljima vina, ali i stručnoj javnosti različitost stilova koje graševina kao sorta nudi.

Graševina  je prikladna i prepoznata kao svakodnevno vino idealnog omjera cijene i kvalitete, a potvrdila se i kao prestižno, iznimno vrijedno vino različitih stilova poput izbornih berbi prosušenih bobica ili pjenušaca.

Cilj konferencije je da posjetitelji steknu uvid u stilske i kvalitativne potencijale graševina Hrvatske i graševina okolnih zemalja.

Posjetitelji će moći kušati graševine i ostala vina iz Hrvatske, Srbije, Mađarske, Slovenije i Austrije. U sklopu jednodnevne konferencije održat će se i radionice s vođenim kušanjem.

Prve subote u srpnju Zagrepčani i mnogobrojni gosti grada, imat će priliku kušati odabrane etikete proizvođača graševine i ostalih vina iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja.