Uspješno poslovanje Kofole u 2016. godini

Stabilan rast u Češkoj i Slovačkoj, značajno širenje poslovanja u Adriatic regiji, mnogi novi brendovi u portfelju Grupe, rapidan rast UGO mreže salaterija i barova te poduzete mjere oporavaka na poljskom tržištu – tako je poslovanje Kofola grupe izgledalo prošle godine

EBITDA pokazatelj ostao je na razini prošlogodišnjih 1,1 milijardi CZK. Prodaja je 2016. godine bila 2,7 posto niža u usporedbi s 2015. godinom, a uzrok za to je promjena poslovnog modela koja je u tijeku u Poljskoj.

Bila je to događajima veoma ispunjena godina za Kofola grupu. Još od upisa dionica na Prašku burzu pretprošle godine, kompanija je uspjela značajno proširiti poslovanje u Adriatic regiji. Kofola je na hrvatskom tržištu kupila proizvođača prirodne mineralne vode Studenac, dok su od Badela 1862 preuzeta tri tradicionalna brenda Voćko, Nara i Inka.

Uprava grupe je u Poljskoj donijela plan koji je korak po korak implementiran, a koji bi trebao potaknuti prodaju vlastitih brendova te pridonijeti porastu poslovanja u Poljskoj. Uz marketinška ulaganja u vlastite brendove, kompanija je radila učinkovitosti proizvodnje te je u skladu s tim zatvorena jedna od tri tvornice. Također je pojednostavljena struktura grupe, pri čemu te promjene uključuju i povlačenje minimalne količine dionica s Varšavske burze.

“Sad kada se osvrnem, ne mogu vjerovati koliko smo toga odradili prošle godine”, izjavio je direktor financija Daniel Buryš te dodao: “Rezultati su u skladu s našim očekivanjima. Pretprošla sezona bila je iznimno uspješna zahvaljujući vremenskim uvjetima te je praćenje tog tempa u 2106. godini bilo izrazito zahtjevno. Uz to, morali smo se suočiti sa situacijom u Poljskoj što je donijelo dodatne komercijalne troškove, naročito marketinška ulaganja.”

Koje je ciljeve kompanija postavila za ovu godinu? Integracija Studenca pod okrilje Grupe, daljnje širenje UGO grupe, postizanje rasta u gastro segmentu na češkom i slovačkom tržištu te ostvarenje pozitivnog poslovanja u Poljskoj.

Kofola grupa je napredovala u Češkoj, Slovačkoj i Adriatic regiji dvije godine za redom. Prodajni rezultati na razini grupe su porasli 7,8 posto ne uključujući Poljsku, dok je EBITDA pokazatelj rastao 6,6 posto. Brend Kofola je tradicionalno najviše potegnuo, no dobre rezultate postigli su Rauch, Vinea i Radenska.

Jedan od najnovijih brendova u Kofolinom portfelju pokazao je najveći polet, a riječ je o brendu UGO koji je uspio povećati prihode za 53 posto na godišnjoj razini, odnosno za više od 100 milijuna CZK kroz 73 UGO salaterije i bara. UGO će u 2017. godini nastaviti razvijati koncept salaterija te će ih ustrojiti u formi franšize. Također će investirat u otvaranje novih UGO barova te proširiti točke distribucije UGO sokova proizvedenih pod visokim tlakom. Na taj bi način svježi sokovi došli do što većeg broja kupaca u 2017. godini.

Kofola Group je jedan od najznačajnijih europskih proizvođača bezalkoholnih pica sa šest proizvodnih pogona na četiri europska tržišta te u u globalu zapošljava dvije tisuće zaposlenika (ne računajući ruski pogon).

Proizvodni portfelj Kofole u Češkoj i Slovačkoj sastoji se od tradicionalnog napitka sličnog Coli s tradicionalnom recepturom Kofola, izvorske vode Rajece, sirupa Jupi, napitka od grožđa Vinea, sokova za djecu Jupik, energetskih napitaka Semtex te drugih tradicionalnih čehoslovačkih brendova kao što su Chito, Top Topic i Citro Cola.

Posljednja inovacija su sokovi od svježeg voća i povrća UGO. Osim toga Kofola puni i distribuira RC Cola i Orangina napitke prema licenci. Kofola je ekskluzivni distributer brendova Evian i Badoit za Češku i Slovačku kao te tradicionalne mineralne ljekovite vode Vincentka za češki veleprodajni kanal i HORECA segment. Od početka 2015. godine Kofola je ekskluzivni distributer Rauch proizvoda za područje Češke i Slovačke.

Najznačajniji proizvodi iz portfelja Hoop Polska koji se prodaju na poljskom tržištu su sirupi Paola, Hoop Cola, mineralna voda Arctic te dječji sokovi Jupík.

Prethodni članakHrvatski vinari na sajmu vina Prowein u Düsseldorfu
Sljedeći članakSberbank spreman i dalje financijski podržavati Agrokor