Sezonski prilagođena trgovina na malo u SAD-u na mjesečnoj razini u ožujku porasla je u prosjeku za 0,5 posto. Na godišnjoj razini zabilježeno je znatno usporavanje maloprodaje, pa je tako u ožujku u odnosu na isto razdoblje prošle godine trgovina na malo porasla 7,0 posto. Trgovina na malo, kao intenzivno “kontaktna” djelatnost bila je jedna od najviše pogođenih djelatnosti pandemijom koronavirusa.

Ograničenja uzrokovana pandemijom, kao i recesije na mnogim tržištima o kojima poduzeća u maloprodaji ovise, uzrokovale su prekid u poslovanju tijekom 2020. godine. Učinkom baznog razdoblja odnosno oporavkom potražnje, postepenim ublažavanjem ograničenja, ali i restrukturiranjem i reorganizacijom poduzeća, maloprodaja u posljednjih godinu dana bilježi snažne godišnje dvoznamenkaste stope rasta.

Usporavanje rasta na godišnjoj razini u ožujku uslijedilo je dijelom zbog učinka baznog razdoblja (+29,7 posto u ožujku prošle godine), a dijelom zbog ponovnog pada raspoloženja potrošača, snažne inflacije i posljedično niže kupovne moći potrošača što je dovelo do mješovitih rezultata i smanjenja prodaje u trgovini na malo. Tako je prodaja na benzinskim postajama drugi mjesec zaredom najviše doprinijela ukupnoj maloprodaji (+8,9 posto). Isključimo li prodaju benzina, maloprodaja je u ožujku na mjesečnoj razini zabilježila pad potaknuta padom prodaje u trgovini automobilima i dijelovima (-1,9 posto), robnim kućama (-0,3 posto) i online trgovinama (-6,4 posto).

Preliminarni podaci pokazatelja raspoloženja potrošača u SAD-u, koje provodi Sveučilište Michigan, pokazali su neočekivani rast na tromjesečni maksimum početkom travnja. Tako je raspoloženje poraslo s 59,4 bodova u ožujku na 65,7 bodova u travnju, nadmašujući očekivanja za 6,7 bodova. Snažnije su porasla očekivanja potrošača, nadmašujući prošlomjesečnu razinu za 9,8 bodova. Čini se kako je početni šok od ruske invazije na Ukrajinu ublažen, a povjerenje u gospodarstvo ojačano. Iako su rezultati pokazatelja i dalje na niskim razinama, rastući optimizam u okolnostima najbrže inflacije u četiri desetljeća učvršćuje očekivanja o nastavku solidne potražnje koja će poticati daljnji gospodarski rast.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!