lukIako imamo izvrsne prirodne uvjete i plodnu zemlju, Hrvatska je i velik uvoznik hrane, pa tako i povrća. Lani smo samo za uvoz luka i češnjaka dali više od 13 milijuna dolara, iako i na našim poljima možemo uspješno proizvesti i jedan i drugi.

Na poljima obitelji Puškarić iz Kaniške Ive pokraj Garešnice bere se crveni luk. Ova obitelj posadila ga je na 15 hektara, a zahvaljujući natapanju suša mu nije naštetila pa se očekuje kvalitetan urod.

Bez specijalizirane mehanizacije posao bi bio nemoguć, no ni to nije dovoljno. Za vrijeme berbe treba okupiti i mnogo ljudi.

Obitelj Puškarić obrađuje 300 hektara, a pšenicu i kukuruz koji donose malu zaradu rabi samo radi plodoreda. Potpuno su se orijentirali na proizvodnju povrća, luka i krumpira za čips.

“Češnjak je 10 do 15 puta veći prihod od pšenice, crveni luk 10 puta veći prihod od pšenice. Naravno u crvenom luku je nešto više posla”, kažu.

I dok se na poljima bere crveni luk, na imanju se već pakira češnjak. Idućih godina povećat će proizvodnju kojom će zadovoljiti četvrtinu domaćih potreba. I dok neki vjeruju kako češnjak služi protiv uroka, sigurno je da će svakako koristiti protiv uvoza. Lani smo ga uvezli za više od 2 milijuna dolara. (vijesti.hrt.hr)