proizvodnja-med-midiIako svake godine proizvedemo meda dovoljno za vlastite potrebe, i to vrhunske kvalitete, uvoz iz Kine posljednjih se godina povećao deset puta.

Neredu pogoduje i to što oni koji stavljaju med na tržište ne trebaju jasno istaknuti zemlju podrijetla, kao ni omjere u mješavinama meda.

Iz deklaracije koja prikazuje mješavinu meda iz zemalja Unije i izvan EU nije jasno iz kojih zemalja i u kojem omjeru med potječe. Zbog nejasnog deklariranja na gubitku su potrošači, ali i proizvođači.

Domaći kvalitetni med često završava u izvozu, a Hrvati kupuju ono što si mogu priuštiti. Tako je u 2011. uvezeno 104 tone meda, a prošle godine čak 962 tone, što znači da je uvoz posljednjih godina deset puta veći.

Svi oni koji muvaju s mogućnostima koje nam je dala EU, tako da na kilogram domaćeg meda stave određenu količinu uvoznog, njima ja ne bih vjerovao, kaže jedan od pčelara.

Kako bi se domaći med razlikovao od uvoznog, hrvatski pčelari na svoj med ističu oznaku “Med iz Lijepe naše”. Takvu oznaku već je zatražilo i dobilo više od stotinu proizvođača meda. (vijesti.hrt.hr)