Još su dva hrvatska proizvoda zaštićena oznakom izvornosti Europske unije. Jedan je paška janjetina, a drugi – korčulansko ekstradjevičansko maslinovo ulje.

korculansko-maslinovo-ulje-midiDobiva se od autohtonih korčulanskih sorti, a posebno je po svojoj pikantnosti i gorčini. Tisućljetna tradicija korčulanskog maslinarstva i dugogodišnji trud lokalnih maslinara urodili su posebnim plodom.

Korčulansko maslinovo ulje ponosno nosi oznaku izvornosti Europske unije.

Korčulansko ekstradjevičansko maslinovo ulje godinama zadržava svojstva i specifičnog je okusa. Od sorte lastovke dobiva se ulje puno polifenola, gorčine i pikantnosti što znači da je zdravo i ljekovito.

Iako je nazivom vezana uz obližnje Lastovo, lastovka zapravo raste isključivo na Korčuli i to većinom na zapadnom dijelu otoka.

Ulje od lastovke toliko je bogato polifenolima da će produžiti vijek trajanja i ostalim maslinovim uljima s kojima se pomiješa.

Berba maslina Korčulanima je oduvijek predstavljala puno više od fizičkog rada. Vrijeme je to obiteljskog okupljanja, uz šale, priče i dobru marendu – i tako već generacijama.

Ne kaže se zaludu da je maslina poput majke – uvijek uzvrati ljubav i daje plodove, bez obzira na poklonjenu pažnju. (vijesti.hrt.hr)