U drugoj polovini 2014. godine bilježio se trend usporavanja pada ukupnog izvoza Europske unije pa je kumulativni pad u prvih deset mjeseci iznosio 2,9 posto, navodi se u analizi Hrvatske gospodarske komore (HGK).

U odnosu na isto razdoblje 2013. godine najviše je smanjena vrijednost izvoza plemenitih metala u Švicarsku te vrijednost izvoza energenata u skladu s padom njihovih cijena na globalnom tržištu.

Kod najvažnijih izvoznih proizvoda EU-a (strojevi, uređaji i vozila) zabilježen je tek lagani pad vrijednosti izvoza od 0,6 posto, što je dijelom posljedica pada cijena metala, a dijelom slabe potražnje na globalnom tržištu.

Najveći pad vrijednosti izvoza prema najvažnijim vanjskotrgovinskim partnerima zabilježen je upravo prema Švicarskoj te pod utjecajem uvedenih sankcija i protumjera prema Rusiji. Istodobno je znatno povećana vrijednost izvoza prema SAD-u i Kini.

Vrijednost se uvoza nakon listopada gotovo izjednačila s prošlogodišnjom, odnosno bila je samo 0,1 posto manja. Znatan pad vrijednosti uvoza zabilježen je kod sirovina i energije, i to uglavnom zbog pada njihovih cijena.

Naime, prema podacima Eurostata, uvozne su cijene sirove nafte i električne energije u listopadu bile oko 20 posto niže nego godinu dana ranije, a plina oko deset posto niže.

Istodobno je vrijednost uvoza ostalih grupa proizvoda, i to prema glavnim industrijskim grupacijama, više-manje povećana. Zbog takvih kretanja izvoza i uvoza njihova se vrijednost gotovo ujednačila, odnosno ostvaren je suficit u robnoj razmjeni EU-a od samo 0,9 milijardi eura, što je znatno manje nego u istom razdoblju 2013. kada je suficit iznosio 41,1 milijardu eura.