kolica-voce-midiPrema analizi cijena najosnovnijih živežnih namirnica koju na tjednoj bazi provodi portal Supermarketi.info, trend poskupljenja je nastavljen i tijekom proteklog tjedna i to po dosad nezabilježenoj stopi.

Naime, u košarici od 138 praćenih proizvoda izraziti trendovi poskupljenja zabilježeni su na čak 24 proizvoda, što čini 17 posto cjelokupne košarice.

Kad se tu ne bi radilo o šećeru, brašnu, mlijeku, jogurtu, bananama, margarinu i sl. onda posljedice ne bi bile toliko katastrofalne po one socijalno najugroženije, komentira se u analizi.

Cijena šećera skočila je u prosjeku za više od 15% u gotovo svim praćenim supermarketima te je sada za kunu skuplji (7,29kn), glatko brašno za oko 14%, oštro brašno za oko 8%, svježe mlijeko za 5-8%, jogurti za 3,5-6,5%, margarin za više od 8%, banane za oko 7,5%, a tome treba pridodati i poskupljenje kruha zamijećeno u pojedinim supermarketima.
najpovoljnija-kosarica-midiNiti kategorija sredstava za čišćenje nije ostala netaknuta. Neki su proizvodi, kao npr. omekšivač Silan skuplji za više od 15% u prosjeku, što vrijedi i za Arf sredstvo za čišćenje stakla. Kukuruz u konzervi skuplji je za više od 14%.

Zanimljivo je da je najveći broj poskupljenja uočen na brand proizvodima, dok su non-brand proizvodi (najvećim dijelom trgovačke marke), posljednja linija obrane narušenog standarda građana.

trendovi-poskupljenja-2011-01-20-largeTrendovi pojeftinjenja toliko su beznačajni da ih ne vrijedi niti spominjati. Jedino ukoliko baš niste ludi za Bajaderama i svježim krastavcima, jer ste jedino na tome mogli ovaj tjedan nešto malo uštedjeti, komentira se u analizi.

Rang lista najpovoljnijih supermarketa ovaj tjedan se ponešto razlikuje u odnosu na prošlo očitanje.

indeksi-povoljnosti-2011-01-20-largeGetro i Konzum zamijenili su mjesta gledajući iznos najpovoljnije jedinične košarice, no razmjerno slabi rezultat indeksa povoljnosti ne potvrđuje status apsolutno najpovoljnijeg (samo +5).

Getro je i ovaj tjedan uvjerljivo na vrhu tablice po indeksu povoljnosti (+25).

Billa i Interspar su i dalje na začelju, s time da se status Bille iz očitanja u očitanje pogoršava. Plodine ovotjednim dobrim rezultatom najavljuju svoj povratak na vrh ljestvice.

Iz tjedna u tjedan doista iznenađuje poprilično slab plasman Kauflanda koji je svojedobno bio kralj niskih cijena.

Jedina stvar koja ne iznenađuje je ipak manja razlika između najpovoljnije i najnepovoljnije jedinične košarice koja se u ovom očitanju cijena spustila na 159,75 kn. (www.supermarketi.info)

zagreb-trendovi-poskupljenja-2011-01-20-large