Internet zauzima sve značajnije mjesto u našem potrošačkom ponašanju. No, iako penetracija internet kupovine bilježi značajan rast, njen vrijednosni udio na FMCG tržištu ne prelazi 1%

Krajem 2010. godine samo je 6% hrvatskih građana kupovalo putem interneta. Do kraja 2013. ovaj se broj uvećao gotovo četiri puta s obzirom na to da čak 23% hrvatskih građana izjavljuje kako je barem jednom kupilo nešto putem interneta. Preko interneta kupuje više od trećine (36%) onih koji ga koriste.

ŠTO KUPUJEMO?
Putem interneta najviše se kupuje odjeća/obuća/modni dodaci i elektronički uređaji. Ukupno 63% onih koji kupuju preko interneta barem su jednom kupili neki odjevni predmet, obuću ili modni dodatak, dok je svaki treći “internet kupac” kupio elektronički uređaj.

U zadnje vrijeme sve su više popularni portali grupnih kupovina kao što su kolektiva.hr, ponudadana.hr, kupime.hr i drugi koji nude povoljnije cijene različitih usluga i proizvoda.

Među onima koji kupuju putem interneta, njih 42% je barem jednom kupilo preko portala za grupnu kupovinu ili oko 10% ukupne hrvatske populacije starije od 15 godina.

(NE)SIGURNOST E-TRGOVINE
Kartičarska kuća MasterCard, u suradnji s GfK centrom za istraživanje tržišta, provela je u listopadu 2013. godine MasterIndex istraživanje o stavovima i ponašanju potrošača u Hrvatskoj s naglaskom na kupovinu preko interneta i korištenje kartica.

Jedan od nalaza govori o barijerama za internet kupovinu. Ispitanici navode “strah da internet kupovina nije dovoljno sigurna” kao glavnu prepreku, a također navode i da žele uživo vidjeti što kupuju, nisu nikada probali, sve imaju dostupno u fizičkim trgovinama, ali i da ne posjeduju odgovarajuću karticu odnosno nemaju adekvatan način plaćanja.

TRŽIŠNA PENETRACIJA
Prema podacima GfK Panela kućanstava za deset zemalja srednje i istočne Europe, penetracija internet kupovine u FMCG-u u 2013. bilježi značajan rast.

Češka pritom ima najveću penetraciju internet kupovine u FMCG-u, a slijede ju Slovačka i Poljska. U Češkoj je svako peto kućanstvo barem jednom u godinu dana obavilo kupovinu FMCG proizvoda putem interneta, dok je u Hrvatskoj isto činilo svako dvadeseto kućanstvo.

Ipak, niti u jednoj od deset zemalja vrijednosni udio internet kupovine na FMCG tržištu ne prelazi 1%.

Mladen Kožić, Sales Manager