Projekt “Vrtim Zdravi Film” kroz edukaciju učenika sedmih razreda o važnosti pravilne prehrane i svakodnevne tjelesne aktivnosti podržava napore javno-zdravstvenih institucija u prevenciji pretilosti mladi

Na svečanoj završnici održanoj u OŠ Braće Radić u Zagrebu predstavljeni su nacionalni rezultati treće sezone projekta “Vrtim Zdravi Film” te su proglašeni pobjednici u tri kategorije: najveći pomak u znanju, najbolji u sportu i najkreativniji video uradak.

Projekt, koji  zajedno provode Hrvatski školski sportski savez i tvrtka Nestlé Adriatic, ove je školske godine obuhvatio 43 škole iz cijele Hrvatske te je u njemu sudjelovalo više od 2.500 učenika sedmih razreda.

“Učenici koji su sudjelovali u ovoj sezoni projekta ‘Vrtim Zdravi Film’ za 13,77 % su unaprijedili znanje o pravilnoj prehrani, što pokazuje da je ova tema djeci zanimljiva te da prihvaćaju kvalitetno osmišljena školska predavanja o prehrani i zdravlju. Edukacija i zajedničko djelovanje javnog i privatnog sektora ključni su za promjenu navika djece i njihovih roditelja”, izjavila je mr.sc. Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, predstavljajući rezultate anketa.

Prema rezultatima anketa, koje je u sklopu projekta obradio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, najveći pomak u znanju ostvarila je OŠ Šćitarjevo iz Velike Gorice, dok su učenici OŠ Jože Šurana iz Višnjana napravili najbolji učenički film na temu važnosti pravilne prehrane i redovitog bavljenja tjelesnom aktivnošću. OŠ Smiljevac iz Zadra i OŠ Nedelišće iz Nedelišća dobile su nagradu za najbolja sportska ostvarenja.

Edukativne materijale projekta osmislili su stručnjaci iz tima doc. dr. sc. Darije Vranešić Bender uz pomoć profesorice kineziologije Ines Jerčinović, dok su profesori tjelesnog i zdravstvenog odgoja kroz četiri modula učenicima prenijeli znanje.

Sedmaši su tako učili o osnovnim postavkama pravilne prehrane, planiranju prehrane, tijelu i hrani te načinima na koje mogu poboljšati svoje prehrambene navike.

Aleksandra Malešević, nutricionistica tvrtke Nestlé za regiju, komentirajući treću sezonu projekta izjavila je: “Ovaj projekt važan je jer saznajemo mnogo o prehrambenim i životnim navikama mlade populacije i imamo mogućnost utjecati na formiranje zdravih navika koje će ih dalje pratiti kroz život. Naime, podaci koje smo dobili analizirajući ankete govore kako samo trećina učenika ima 5 obroka na dan, njih manje od 50 % svakodnevno unosi preporučenu količinu voća, a samo 18 % unosi dovoljno serviranja povrća. Stoga je važno da škole, ali i roditelji shvate važnost svoje uloge kada je riječ kreiranju pozitivnih navika o prehrani, zdravlju i zdravom životu.”

Rezultati anketa dodatno su pokazali kako je samo 15,7 % od ukupnog broja učenika zadovoljavajuće tjelesno aktivno, što podrazumijeva minimalno 60 minuta dnevno. Kako bi dodatno motivirali učenike da se  redovito bave tjelesnim aktivnostima, projekt su podržali i naši poznati sportaši – skijašica Nika Fleiss, košarkaš Matej Mamić te mladi košarkaši KK Cedevita, koji su s učenicima podijelili svoja iskustva u bavljenju profesionalnim sportom.

Važnost projekta “Vrtim Zdravi Film” prepoznale su i relevantne institucije koje su projektu  dale svoju podršku – Ministarstvo obrazovanja i sporta, Ministarstvo zdravlja te Agencije za odgoj i obrazovanje.