Povjerenje potrošača u Italiji u svibnju je osjetno poboljšano i trenutno je na najvišoj razini u više od četiri godine, pokazali su danas najnoviji podaci tamošnjeg statističkog ureda Istata.

Indeks povjerenja potrošača u svibnju je tako dosegnuo 106,3 boda, što je njegova najviša razina od siječnja 2010. godine. Time je odskočio s revidiranih 105,5 bodova koliko je iznosio u travnju, objavio je Istat.

Poboljšane su pritom ocjene gospodarske klime, uz rast odgovarajućeg podindeksa na 118,1 bod, nasuprot 115,3 boda u prethodnom mjesecu. Također je poboljšano i raspoloženje potrošača u pogledu ocjene privatne situacije. Odgovarajući podindeks porastao je pritom na 102 boda, u usporedbi sa 100,6 bodova u prošlom mjesecu.

Izrazitije poboljšanje u ovome mjesecu zabilježeno je među potrošačima u ocjeni sadašnje situacije pa je pripadajući podindeks poskočio na 104,6 bodova, sa 101,6 bodova u mjesecu ranije.

Što se tiče ocjene buduće situacije, potrošači su iskazali određenu skepsu, što se očituje u padu odgovarajućeg podindeksa na 108,9 bodova, sa 109,4 boda u travnju.

ISTAT-ova anketa provedena je među približno 2000 ispitanika u prvoj polovini ovoga mjeseca i prvo je izvješće koje je statistički ured objavio nakon što je tamošnja vlada premijera Mattea Renzija odobrila porezna rasterećenja.

Nakon premoćne pobjede na izborima za Europski parlament Renzijeva Demokratska stranka obećala je ubrzati reforme koje će uključivati daljnje smanjenje poreza za kompanije i građane. (Hrportfolio.hr / Hina)