Kartičarskim kompanijama su ruske vlasti odredile da moraju u narodnoj banci Rusije držati stotine milijuna dolara kolaterala za kazne ukoliko dođe do prekida u transakcijama

Visa i MasterCard uspjeli su postići kompromis s ruskim vlastima koji će im omogućiti da nastave poslovati u toj zemlji, objavio je Wall Street Journal.

Ruski ministar financija Anton Siluanov rekao je kako su Visa i MasterCard spremni stvoriti svoje nove kompanije za upravljanje plaćanjima sa sjedištem u Rusiji, što bi trebalo trajati oko godinu i pol. Do tada, obje kompanije su pristale surađivati s postojećim ruskim sustavima plaćanja.

U ožujku je nekoliko ruskih banaka iskusilo prekide u kartičnom plaćanju s Visom i MasterCardom nakon što su Sjedinjene Američke Države nametnule Rusiji sankcije zbog pripojenja poluotoka Krima.

Kako bi se spriječili budući prekidi u plaćanju karticama, ruski je parlament izglasao zakon koji je prisilio Visu i MasterCard da u rusku narodnu banku polože stotine milijuna dolara u ime pologa.

Zakonom je određeno da će moskovske vlasti, za svaki novi prekid u plaćanju konfiscirati 25 posto dnevnog prometa kompanije u Rusiji ako ponovno dođe do prekida prometa. (Banka.hr)