pivo-splash-largePrema provedenom istraživanju čak 55 posto ispitanika konzumira pivo te ga doživljava kao pristupačan proizvod

“Pivo je hranjiv, pristupačan i cool proizvod”, zaključilo je više od tisuću ispitanika u rasponu od 18 do 65 godina koji su sudjelovali u ovogodišnjem istraživanju stavova potrošača prema pivu kao prehrambenom proizvodu, piću te pivarskoj industriji uopće.

Istraživanje, koje je provela Grupacija proizvođača piva, slada i hmelja Hrvatske gospodarske komore, pokrenuto je s ciljem što boljeg upoznavanja korisnika piva i njihova stava prema pivskoj industriji.

Prema istraživanju, više od polovine ispitanika, njih čak 55 posto, konzumira pivo te ga doživljava kao pristupačan proizvod koji, uz svoje hranjive sastojke, gasi žeđ i osvježava.

Pivo konzumiraju sve dobne skupine, češće se doživljava kao piće za muškarce, a bira se za konzumaciju kod kuće uz obrok, na roštilju, odnosno izletima te prilikom izlaska s društvom.

Većina ispitanika svjesna je činjenice da je pivo bogat izvor zdravih sastojaka poput vitamina, minerala i antioksidansa te zahvalan dodatak pri spravljanju raznih gurmanskih delicija. Također, većina pivopija upoznata je s blagotvornim učincima umjerene konzumacije piva na zdravlje, a posebice u prevenciji nastanka bubrežnih kamenaca.

Zanimljivo je da su mlađi ispitanici (dobne skupine od 18 do 30 godina) najviše upoznati s podatkom da umjerena konzumacija piva, osim u prevenciji nastanka bubrežnih kamenaca, pomaže i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Manje je poznata činjenica da pivo ima i druge pozitivne učinke poput poboljšanja probave i metabolizma, prevencije zloćudnih tumora, prevencije kardiovaskularnih bolesti te sprečavanja pojave osteoporoze.

Jedna od predrasuda koja se vezuje uz pivo, a koju je potvrdilo i ovo istraživanje, jest percepcija piva kao proizvoda koji deblja i uzrokuje takozvani pivski trbuh.

To dokazuje da većina građana i dalje nije upoznata s nižom kalorijskom vrijednosti piva i neutemeljenošću tvrdnje da umjerena konzumacija piva deblja. Čaša piva ima relativno malo kalorija u usporedbi s drugim pićima kao što su čaša soka ili mlijeka.