vispak-dzinovska-dzezva-u-turskoj-001U okviru promotivne akcije očekuje se kako će čak milijun Turaka popiti bosansku kavu iz Vispakove džinovske džezve

Pola godine nakon što je bosanskohercegovački proizvođač Vispak sa svojom Bosnia kavom ušao na tržište Turske, za njom je “krenula” i Vispakova džinovska džezva.

Riječ je o promotivnoj akciji koja je dosad obišla turske gradove Adapazar, Bursu, Inegol i Altinovu, dok se ovih dana očekuje promocija u Istanbulu.

U Vispaku očekuju kako će najmanje milijun ljudi u Turskoj popiti Bosnia kavu iz najveće džezve na svijetu i na taj se način susresti s tradicijom spremanja prave bosanske kave.

Iz džinovske džezve dobije se oko 650 litara kave ili 8000 fildžana, a za jedno spremanje potrebno je oko 65 kg kave.

“Uskoro put Turske kreće i treći šleper Bosnia kave, a cilj je da se na ovo zahtjevno tržište mjesečno plasira po jedan šleper ovog proizvoda. U planu je i proširenje izvoznog asortimana na proizvode iz Vispakovog programa ‘Bosanske kuhinje’, kao što su začini, mješavine i dodaci jelima, te drugi proizvodi iz prehrambenog portfelja cijele AS GROUP”, navode iz Vispaka.

U okviru promotivnih aktivnosti prehrambena industrija Vispak predstavila se i na ovogodišnjem “Svjetskom sajmu hrane – Istanbul 2012”, najvećim te vrste u Turskoj, s džinovskom džezvom i Bosnia kavom, ističe se u priopćenju.