pevec-bjelovar-wideViše od 90 posto vjerovnika tvrtki Pevec Bjelovar i Pevec Zagreb u stečaju prihvatilo je stečajni plan prema kojem će vjerovnici – država, banke i dobavljači svoja potraživanja pretvoriti u vlasničke udjele nove tvrtke – dioničkog društva Pevec Zagreb sa sjedištem u Bjelovaru.

Nakon što su u protekla četiri dana u Bjelovaru održane skupštine vjerovnika Peveca Bjelovar i Peveca Zagreb u stečaju, koji su odlučivali o usvajanju stečajnog plana, stečajni upravitelj Darko Šket izjavio je danas kako sa zadovoljstvom može reći da su uspjeli pripremiti stečajni plan koji je prihvatljiv za većinu.

Nakon što rješenje o potvrdi stečajnog plana i zaključenju stečaja postane pravomoćno trebalo bi se formirati novo dioničko društvo u kojemu je 713 dioničara, od čega je najveći pojedinačni dioničar država s oko 21 posto, rekao je Šket.

Rješenje o stečajnom planu treba donijeti stečajna sutkinja, a neslužbeno se doznaje da bi ga mogla donijeti u roku od dva tjedna.

Stečajnim planom predviđeno je i da radnicima budu isplaćene tražbine u nešto manje od godine i to u četiri rate. Riječ je, kaže Šket, o oko 20 milijuna kuna. Prva rata treba bi biti isplaćena 15 dana nakon pravomoćnosti stečajnoga plana.

Uz to, do sada su već putem Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca, isplaćene tri minimalne plaće i 50 posto otpremnine.

Stečajni plan bi trebao biti proveden u roku od 60 dana od pravomoćnosti. Bude li žalbi moguće je i da će se to malo oduljiti, kaže Šket. No u najlošijem scenariju, ističe, novo društvo, u kojemu će biti objedinjen Pevec Bjelovar i Pevec Zagreb, trebalo bi biti osnovano krajem veljače, a nadaju se i ranije.

Zvat će se Pevec d.d. Zagreb, a sjedište će mu biti u Bjelovaru.

Trenutačno u Pevecu Bjelovar i Pevecu Zagreb radi 913 radnika na određeno vrijeme, a tvrtke imaju 350 dobavljača.

Stečaj Peveca, rečeno je, jedinstven je po tome što je riješen u rekordnom vremenu od dvije godine što može biti dobar primjer za ostale postupke i dokaz kako stečaj ne treba završiti likvidacijom. (H)