Za razliku od nekih drugih kategorija, kod vode je pritisak promocija ipak nešto manji te je najviše korišteni tip promocije onaj koji komunicira redovnu cijenu. Udio tog tipa promocije je 55%, što je 6% manje u odnosu na prethodnih 12 mjeseci, dok je snižena cijena rasla za 5% te je zauzela 39% udjela u broju promocija.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Voda” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u razdoblju svibanj 2018. – travanj 2019. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

Proizvođački brendovi svoju su dominaciju u ovoj kategoriji dodatno ojačali u zadnjih 12 mjeseci kada su svoj udio u broju promocija povećali s 93% na 96% pa je tako trgovačkim markama ostalo samo “nekoliko kapljica” u ovom komunikacijskom kanalu. Vodu pod svojom privatnom markom na tržištu nude četiri trgovca, a vodeći među njima, Spar, drži gotovo polovicu udjela u broju promocija. Naime, udio Spara je u zadnjih 12 mjeseci smanjen za 2% na aktualnih 48%, a dosta ga dobro slijedi Lidl s 38% udjela i rastom od nemalih 11%. Četvrti je Metro koji je pak izgubio 10% udjela te sada ima 13%, dok je udio dm-a vrlo mali i iznosi 1%.

VODEĆI PROIZVOĐAČI
Jamnica plus drži uvjerljivo prvo mjesto u poretku vodećih proizvođača brendova s 42% udjela u broju promocija, iako je svoj udio smanjila za 5% na međugodišnjoj razini. Iza Jamnice vodi se žestoka borba za drugu poziciju koju je u zadnjih 12 mjeseci zauzeo Studenac s 13% udjela uz plus od 3% na razini godine. Isto toliko rasta ostvarila je i Radenska te je došla do 11% udjela, a po 10% zauzeli su Naturalis (+4%) i Cedevita (-1%). U trećoj jakosnoj skupini nalaze se tvrtke Nova Sloga sa 6%, Coca-Cola s 5% te San Benedetto i Fami koji su imali po 1% udjela. Ostali proizvođači kumulativno su zauzeli svega 3% udjela, što je čak 5% manje negoli u prethodnom godišnjem razdoblju.

Pogledamo li broj promocija proizvođačkih i trgovačkih marki u katalozima i letcima trgovačkih lanaca vidimo da se Metro izdvojio na čelu poretka s 15% i to unatoč velikom gubitku od 8% udjela u odnosu na prethodno godišnje razdoblje. Spar je rastao minimalno i došao do 9% udjela i drugog mjesta, dok je KTC na trećem mjestu s 8% i plusom od 2%. Slijedi Konzum koji je zabilježio minimalan rast i 6% udjela, a po 5% ostvarili su Plodine i Kaufland pri čemu je prvi trgovac ostao na istom udjelu a drugi porastao za 2%. Listu zaključuju Gavranović, Boso i Istarski supermarketi koji su ostvarili po 3% udjela. Ostali trgovci kombinirano su svoj udio povećali za 2% te sada drže 43% udjela u broju promocija.

I na kraju, pogledajmo koji se tipovi promocija najviše koriste za oglašavanje ove kategorije proizvoda. Za razliku od nekih drugih kategorija, kod vode je pritisak promocija ipak nešto manji te je najviše korišteni tip promocije onaj koji komunicira redovnu cijenu. Udio tog tipa promocije je 55%, što je 6% manje u odnosu na prethodnih 12 mjeseci. Snižena cijena je rasla za 5% te je zauzela 39% udjela u broju promocija, dok su ostali tipovi promocije u oba godišnja razdoblja zauzeli 5% udjela.