25.2 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 23:04
KategorijeAnalizaVoda: Trendovi idu uzvodno

Voda: Trendovi idu uzvodno

Pad vrijednosne i količinske prodaje u kanalu maloprodaje posljedica je ugriza inflacije.

Izvor: Euromonitor International

Prema Euromonitor Internationalu, rat u Ukrajini ima negativan učinak s posljedičnom energetskom krizom koja dovodi do skokovitog rasta inflacije i smanjenja prodaje. Kao rezultat toga, očekuje se da će flaširana voda zabilježiti pad trenutne maloprodajne vrijednosti i volumena, budući da potrošači umjesto toga štede pijući vodu iz slavine. Svejedno, očekuje se da će izgledi biti pozitivniji kroz HoReCa kanal, s očekivanim povećanjem količinske prodaje, kako se društvo u potpunosti bude otvaralo nakon pandemije. Turisti koji se vraćaju također podržavaju količinsku prodaju putem kanala ugostiteljstva.

Izvor: Euromonitor International

FUNKCIONALNA VODA
Iako je još uvijek mala u smislu vrijednosne prodaje, funkcionalna flaširana voda najbolje je prošla u 2022. godini, a za razliku od većine drugih proizvoda flaširane vode, procjenjuje se da će zabilježiti rast količine. Budući da potrošači postaju svjesniji zdravlja i da su sve aktivniji, traže benefite dodane vrijednosti od flaširane vode. Stoga, funkcionalna flaširana voda nastavit će nadmašivati drugu flaširanu vodu u sljedećih pet godina.

Izvor: Euromonitor International
Izvor: Euromonitor International

PRIVATNA ROBNA MARKA
Dok privatna robna marka još nije stekla značajno uporište u flaširanoj vodi, postoji potencijal za igrače privatne robne marke da osvoje udio u vrijednosti. Privatna robna marka općenito u Hrvatskoj iz godine u godinu dobiva sve veći udio u vrijednosti, budući da hrvatski potrošači sve više cijene pristupačne cijene uz visoku kvalitetu. Također, s inflacijom koja je dovela do povećane osjetljivosti na cijene, potrošači su tražili vrijednost za novac. Osim toga, moderni trgovci mješovitom robom nastavljaju se širiti diljem zemlje i tako više potrošača ima pristup privatnim markama. Ako se više privatnih robnih marki odvaži i lansira unutar flaširane vode, to će vjerojatno biti negazirana i gazirana flaširana voda, koje su daleko najpopularnije vrste flaširane vode u smislu količinske prodaje u Hrvatskoj.

Najnovije objave

Povodom Svjetskog dana sladoleda Ledo otvorio Kornet želja

Posjetitelji su tijekom izložbe Kornetu želja prišapnuli svoje želje za povratkom nekih legendarnih sladoleda, ali i ponudili ideje za nove okuse Ususret Svjetskom danu sladoleda,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...