U vremenu globalizacije i industrijalizacije teško je pronaći oazu gotovo netaknute prirode, mjesto gdje se njeguje tradicija prenošena generacijama. Upravo u selu Voštane, udaljenom 24 km od Trilja, u samom srcu Dalmatinske zagore smjestio se proizvodni pogon tvrtke Pršut Voštane. Tamo na 970 metara nadmorske visine, na neprestanom udaru bure tijekom 12 mjeseci nastaju vrhunske suhomesnate delicije poput dalmatinske pancete, dalmatinske buđole, dalmatinske pečenice te autohtoni dalmatinski pršut.

Proizvodnja pršuta u Dalmaciji započinje kada se vještina prerade i očuvanja svinjskog mesa soljenjem i sušenjem proširila iz Starog Rima europskim kontinentom. Od tada se vještina proizvodnje dalmatinskog pršuta prenosila iz generacije u generaciju te se s vremenom razvio postupak specifičan za područje Dalmacije. Tu recepturu proizvodnje dalmatinskog pršuta tvrtka Pršut Voštane njeguje pri nastanku suhomesnatih proizvoda, spajajući tradicionalne i autohtone vrijednosti s modernom tehnologijom.

Autohtoni i kvalitetni proizvod kao temelj za dobar proizvod prepoznalo je i EU tržište te se tvrtka Pršut Voštane sve više orijentira prema izvozu, gdje se pokazalo da je dalmatinski pršut traženi proizvod. Čak i u vremenu pandemije koronavirusa tvrtka otvara nova tržišta poput Slovačke, Ukrajine i Švicarske te je izvoz za prošlu godinu premašio 30 posto prodaje. Zahvaljujući razvoju turizma i popularizaciji autohtone hrane dalmatinski pršut se sigurnim koracima upisuje na svjetsku gastro kartu kao vrhunska delicija.

Ove godine su uz dalmatinski pršut dva nova proizvoda iz palete Voštane – dalmatinska panceta i dalmatinska pečenica – dobili europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla i upisani su u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla na području cijele EU.

Dalmatinski pršut je trajan suhomesnati proizvod, zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla. Posebnost Dalmatinskog pršuta očituje se u njegovom tradicionalnom i prirodnom procesu proizvodnje bez dodanog konzervansa i aditiva. Dalmatinski pršut ne smije sadržavati nikakve dodatke osim morske soli.

Dalmatinska panceta je suhomesnati proizvod koji nosi zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Predstavlja dio gastronomske baštine dalmatinskog kraja. Spajajući modernu tehnologiju i tradicionalnu recepturu prenošenu iz generacije u generaciju, tvrtka Pršut Voštane na 970 metara nadmorske visine, na neprestanom udaru bure, proizvodi ovu vrhunsku suhomesnatu deliciju. Kao vrhunski gurmanski proizvod zadovoljava sve kategorije potrošača.

Dalmatinska pečenica je trajan suhomesnati proizvod koji nosi zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Postupak koji se razvio kroz generacije naših predaka te koji je specifičan za područje Dalmacije primjenjuje se i u proizvodnji ove delicije. Dalmatinska pečenica Voštane je vrhunska gastronomska delicija osebujna mirisa i okusa svojstvenog mikrolokaciji Voštane.

Dalmatinska buđola je trajan suhomesnati proizvod te omiljena dalmatinska delicija. Koristeći izvorne tradicionalne recepture te čuvajući gastronomsku baštinu dalmatinskog kraja, tvrtka Pršut Voštane proizvodi ovu vrhunsku deliciju. Uz idealne mikroklimatske uvjete, dimljena i sušena u prirodnom okruženju, nastaje dalmatinska buđola Voštane, vrhunski gastronomski proizvod.

Svi ljubitelji ovih delicije ne moraju se popeti na 970 metara nadmorske visine da bi u njoj uživali. Proizvodi tvrtke Pršut Voštane nalaze se u većini trgovačkih lanaca.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!