Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je da talijanski prosecco i hrvatski prošek nisu isto vino, a da Hrvatska ima potpuni pravni, povijesni i kulturni legitimtitet za priznavanje tradicionalnog izraza prošek na europskoj razini.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Vlade, Vučković je rekla da postoje dokazi da se izraz “prošek” u Hrvatskoj koristi stoljećima, a odnosi se na posebnu metodu koja se primjenjuje u proizvodnji posebnog vina iz grožđa na područjima sjeverne, srednje i južne Dalmacije te Dalmatinske zagore.

Pojasnila je i da je talijanski prosecco pjenušavo vino s posve različitim specifikacijama.

Vučković je potvrdila da se trenutno razmatra zahtjev Hrvatske za priznavanje izraza prošek na europskoj razini te da još treba pričekati konačnu odluku. Zahtjev je podnijelo Ministarstvo poljoprivrede, a Vučković je izjavila da ga se ne bi ni podnosilo ako se ne bi smatralo da Hrvatska ima potpuni pravni, povijesni i kulturni legitimitet za takvo što.

Naime, Europska komisija je u srpnju prihvatila hrvatsku prijavu za zaštitu prošeka kao tradicionalnog proizvoda, a prema najavama i pisanju pojedinih medija, Komisija će objaviti zahtjev za registraciju izraza “prošek” u Službenom glasniku EU-a.

Italija pokušava spriječiti zaštitu tog hrvatskog desertnog vina, pri čemu u toj zemlji između ostalog smatraju da se korištenjem naziva prošek nanosi šteta talijanskom proseccu. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!