Najveći svjetski maloprodajni lanac, Wal-Mart u prvom kvartalu tekuće godine ostvario je neto dobit od 3,04 milijarde USD, što je neznatno lošiji rezultat u odnosu na prethodnu godinu, kada je ostvaren krajnji rezultat od 3,08 milijardi USD.

Dobit po dionici iznosila je 1 USD, dok je u istom periodu prošle godine zabilježeno 98 centi po dionici.

Kompanija je ostvarila prihod u prvom tromjesečju od 117,5 milijardi USD, malo ispod očekivanja analitičara okupljenih oko Reutersa, koji su predviđali 117,8 milijardi USD. Najsnažniji rast ostvaren je u segmentu online prodaje, čiji je rezultat uvećan za snažnih 63%.

U prethodnom kvartalu skok prihoda ovog segmenta iznosio je 29%, a kompanija je prepoznala potencijal proširenja poslovanja kroz online prodaju, te je nedavno preuzela tri manje start-up kompanije i nastavila ulaganje u online platormu, trgovinu i distribuciju.

Za naredni kvartal predviđa se rast prodaje u trgovinama u Americi od 1,5 – 2,5%, dok je očekivana neto dobit po dionici u rasponu od 1 – 1,08 USD, ne računajući dobit od prodaje meksičkog brenda Suburbia, dok su očekivanja za 2018. da će dobit po dionici biti na razini od 4,2 – 4,4 USD. (wisebroker.rs)