Zemlje širom svijeta ublažavaju propise o uvozu, a ograničavaju izvoz, posebno hrane i gnojiva, upozorila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

U 12 mjeseci do sredine listopada članice WTO-a uvele su više mjera kojima su poticale trgovinsku razmjenu nego ograničenja, utvrdio je WTO. Mjesečno je tako u prosjeku uvedeno najviše mjera poticanja trgovine od 2012. godine, pokazuju WTO-ovi izračuni.

No, zemlje su tim mjerama uglavnom poticale uvoz dok su izvoz uglavnom ograničavale, upozorava WTO, zaključivši da su ograničenja izvoza prvi puta od 2009., kada su počeli pratiti podatke, nadmašila ograničenja uvoza.

“Članice su pojačano primjenjivale nova ograničenja trgovine, posebno izvoza, prvo u kontekstu pandemije, a u posljednje vrijeme u kontekstu rata u Ukrajini i krize u opskrbi hranom”, izjavila je u priopćenju šefica WTO-a Ngozi Okonjo-Iweala.

U takvim uvjetima zemlje su u prvom redu ograničavale izvoz hrane, utvrdio je WTO.

“Od 78 mjera ograničenja izvoza prehrambenih proizvoda, stočne hrane i gnojiva, uvedenih od početka rata (u Ukrajini) krajem veljače, njih 57 još je na snazi, što odgovara otprilike 56,6 milijardi dolara trgovine”, rekla je glavna direktorica WTO-a Ngozi Okonjo-Iweala.

“Od sredine listopada brojke su porasle, što bi (nas) trebalo zabrinuti”, upozorila je. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!