Nijedno vino ne može se mjeriti s bordeauxom, smatraju mnogi ljubitelji. Vinogradari iz francuske regije po kojoj je dobilo ime poručuju pak da će smanjiti proizvodnju jer ne uspijevaju naći kupce.

Oko 1.000 vinogradara prosvjedovalo je u utorak u Bordeauxu, tražeći plan za vinogradarstvo i naknadu od 10.000 eura po hektaru u slučaju da budu prisiljeni iskolčiti trsje i uzgajati nešto drugo, izvijestila je televizijska postaja France 3. Previše se proizvodi, a Francuzi piju manje vina i cijene su pale, tvrde.

Traže da se, uz potporu države, obustavi uzgoj na 15.000 od 110.000 hektara pod vinogradima s oznakom zaštićenog porijekla.

“Imamo milijun hektolitara viška, ponuda više nije u skladu s potražnjom”, rekao je glasnogovornik vinogradara koji sudjeluju u prosvjedu Didier Cousiney.

Vinogradarima pada prodaja i narušen im je ugled jer se njihova vina smatraju preskupima ili nedovoljno ekološki prihvatljivima, objašnjava Cousiney, dodajući da su problema, uključujući i više troškove proizvodnje, pošteđena samo vrhunska vina.

Bačva od 900 litara vina danas se prodaje za oko 600 eura “ili ju ni ne možete prodati jer ju nitko ne želi”, a troškovi proizvodnje iznose oko 1.200 eura, tvrdi glasnogovornik vinogradara u prosvjedu.

Bordeaux nije usamljen u problemima, dodaje. “Uzbunu su oglasile i regije Languedoc i Bouches du Rhône.” (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!