Bacamo do 50 posto proizvedene hrane

mcdonalds-odvoz-smeca-largeProsječni Amerikanac svaki mjesec baci oko 15 kilograma hrane, vrijedne oko 40 američkih dolara. To znači da na godinu svaka osoba u SAD-u baci oko 180 kilograma hrane

U svijetu se danas baca od 30 do 50 posto proizvedene hrane, poručuju stručnjaci koji su se ovoga tjedna okupili na skupu posvećenom hrani i poljoprivredi u Chicagu.

Prosječni Amerikanac svaki mjesec baci oko 15 kilograma hrane, vrijedne oko 40 američkih dolara. To znači da na godinu svaka osoba u SAD-u baci oko 180 kilograma hrane, javlja HRT.

Prema podacima američke agencije za zaštitu okoliša, hrana je najveći dio američkog smeća i na godinu na odlagalištima završi oko 33 milijuna tona hrane. Tako, primjerice, na smetlištima završi oko 23 posto svih proizvedenih jaja.

Kako je poljoprivreda jedan od najvećih svjetskih potrošača vode, energije i kemikalija te jedan od velikih proizvođača stakleničkih plinova, smanjenje količine bačene hrane bio bi jednostavni način da se smanji stres za okoliš.

U bogatijim zemljama jestivo voće i povrće završi na odlagalištima zato što nije dovoljno lijepo prema standardima trgovaca te zbog toga što se pokvarilo u hladnjacima ili nije pojedeno u restoranima. U zemljama u razvoju dosta se hrane pokvari već zbog toga što se ne uskladišti na odgovarajući način ili zbog loše prometne povezanosti. (Bankamagazin)

Prethodni članakIkea: Pet robnih kuća u Srbiji, prva se otvara 2013.
Sljedeći članakČak 70% hrvatskih tvrtki ne želi imati certifikate