Internetska kompanija Yahoo poslovala je u proteklom tromjesečju s gubitkom od oko 440 milijuna dolara, dok su prihodi tvrtke pali, stoji u posljednjem financijskom izvješću te kompanije prije prodaje njezine osnovne djelatnosti.

yahoo-campus-midiIako je ukupni prihod porastao na 1,31 milijardu dolara, s 1,24 milijarde dolara u godini prije, to poboljšanje rezultat je promjena u načinu računanja troška ostvarenog prometa. Nakon odbitka naknada isplaćenih partnerskim internetskim stranicama za promet, prihod je pao na 841,2 milijuna dolara, s 1,04 milijarde dolara u drugom lanjskom tromjesečju.

Yahoo je također najavio otpis vrijednosti društvene mreže Tumblr u iznosu od 482 milijuna dolara koju je kupio 2013. za 1,1 milijarde dolara.

Izvješće o zaradi pokazalo je daljnje klizanje poslovanja Yahooa tijekom dugotrajnog procesa prodaje. Nakon otpisa Tumblra, tvrtka je zabilježila neto gubitak od 439,9 milijuna dolara, u usporedbi s gubitkom od 21,6 milijuna dolara godinu prije.

Yahoo se nalazi u procesu prodaje svojih poslova vezanih za pretraživanje i oglašavanje, a očekuje se da će ovog tjedna odabrati kupca. Tvrtka je objavila da je uprava postigla “veliki napredak po pitanju strateških alternativa”, ali nije komentirala daljnji proces.

Kompanije Verizon Communications i AT&T kazale su da će se natjecati za kupnju osnovne djelatnosti Yahooa, kao i privatna equity tvrtka TPG Capital s konzorcijem na čelu s Dan Gilbertom, osnivačem tvrtke Quicken Loans, te milijarderom Warrenom Buffettom.

Yahoo također posjeduje velike udjele u kineskom e-trgovcu Alibaba i tvrtki Yahoo Japan, koji vrijede daleko više od internetskog poslovanja kompanije.

Uz procjenu da Tumblr u ovom trenutku vrijedi “ništa”, Ross Gerber, suosnivač i direktor tvrtke Gerber Kawasaki Wealth and Investment Management, rekao je da će potencijalni kupci vjerojatno ponuditi niže od onoga što traži Yahoo.

“Ne mogu zamisliti zašto proces prodaja traje tako dugo, jedino što mi pada na pamet je da je osnovno poslovanje tvrtke precijenjeno. Ovo izvješće ne odaje dojam da bi trebalo podići cijenu za kupnju”, rekao je Gerber.

Cijena dionice Yahooa porasla je u ponedjeljak za 0,6 posto, na 37,95 dolara, čime je tržišna vrijednost kompanije dosegnula 35,8 milijardi dolara. Veliki dio tog iznosa odnosi se na vrijednost udjela Yahooa u kineskom internetskom divu Alibaba.

Budućnost Yahooa upitna je već nekoliko godina, a izvršna direktorica Marissa Mayer nije puno učinila kako bi vratila kompaniju na put dobiti.

Njezin plan da izdvoji udio u Alibabi u posebnu tvrtku propao je prošle godine, kada je odlučeno da će Yahoo prodati poslovanja vezanog za pretraživanje i oglašavanje.

Kako bi smanjio troškove poslovanja, u veljači je Yahoo smanjio broj radnih mjesta u svijetu za 15 posto. (hr.n1info.com)