Za blagdanski šoping Amerikanci potrošili 3,6 posto više nego lani

Potrošnja je porasla prvenstveno zahvaljujući 15,5-postotnom rastu internetske prodaje te snažnom oporavku prodaje luksuzne robe i nakita, navodi se u istraživanju Spending Pulsea, savjetničko-istraživačkog odjela MasterCarda

Američki potrošači u ovogodišnjem blagdanskom šopingu potrošili su 3,6 posto više nego lani, objavio je SpendingPulse, savjetničko-istraživački odjel MasterCarda. Podaci ne obuhvaćaju prodaju goriva i automobila, a odražavaju aktivnosti unutar MasterCardove platne mreže te procjene za druge oblike plaćanja poput gotovine i čekova.

Potrošnja je porasla prvenstveno zahvaljujući 15,5-postotnom rastu internetske prodaje te snažnom oporavku prodaje luksuzne robe i nakita, navodi Spending Pulse. U prethodnoj, 2008. godini, zbog financijske krize američki blagdanski šoping zabilježen je kao najgori u desetljeću.

SpendingPulse istražuje blagdansku potrošnju, u razdoblju od 1. studenoga do Badnjaka, od 2002. godine.

“Prošle godine gospodarstvo i potrošnja u maloprodaji bili su u slobodnom padu. Ove godine možemo govoriti o stabilizaciji tržišta”, rekao je Kamalesh Rao, direktor ekonomskih istraživanja u SpendingPulseu.

Snažan rast online potrošnje proizlazi iz povećanog povjerenja i ugodnosti koje korisnik uživa kupujući kroz taj distributivni kanal, ali i iz snježne oluje koja je pogodila istočnu obalu i Srednji zapad u tjednu koji je prethodio Božiću.

Zbog oluje mnogi su ostali kod kuće i obavili kupnju preko interneta. Online prodaja obuhvaća oko 5 posto ukupne prodaje. No, Rao upozorava da je oporavak maloprodaje „privremen“ i da je potrošnja još uvijek daleko ispod razine iz 2007. godine.

Blagdanska prodaja mnogim trgovcima predstavlja između 25 i 40 posto njihove ukupne godišnje prodaje. Američko udruženje maloprodaje (The National Retail Federation) predvidjelo je da će prodaja tijekom ovogodišnjih blagdana biti manja za jedan posto u usporedbi s prethodnom godinom.

Prodaja luksuzne robe, nakon lanjskog kraha, ove godine porasla je za 0,8 posto. Prodaja nakita skočila je za 5,6 posto, osobito u danima prije Božića, poduprta ovogodišnjim bonusima na Wall Streetu i rastom dionica u 2009. godini. “Luksuzna roba i nakit vrlo su osjetljivi na zbivanja na financijskim tržištima”, pojasnio je Rao.

Prodaja u trgovačkim lancima specijaliziranim za elektroničku opremu porasla je za 5,9 posto, prodaja muške odjeće za 3,9 posto, dok je prodaja ženske odjeće, usprkos snažnom rastu u prosincu, pala za 0,3 posto.
Prodaja u maloprodajnim odjevnim trgovačkim lancima, poput Gapa ili Abercrombie & Fitcha, također se stabilizirala nakon katastrofalne lanjske blagdanske sezone u kojoj je prodaja pala za petinu. U ovoj godini prodaja je pala za 0,4 posto, ali od posljednjeg vikenda u studenom do Badnjaka porasla je za 2,3 posto. (Bankamagazin)