Prodaja Mercatora: U utrci i veliki igrači

Prema pisanju Bloomberga za slovenski trgovački lanac zainteresirani su CVC, Bain, KKR, Alpininvest i Goldman Sachs, ali i slovenski paradržavni fond KAD

I veliki igrači žele Mercator. U samo par dana od objavljivanja obavijesti o prodaji Mercatora interes su pokazali CVC Capital Partners, Bain Capital, KKR, Alpininvest i Goldman Sachs, javlja u četvrtak poslovna novinska agencija Bloomberg.

Istovremeno, ljubljansko Delo piše kako je za udio zainteresiran i paradržavni fond Kapitalska Družba (KAD) koji traži strateškog partnera s kojim bi ušao u taj posao, a trenutno je najizgledniji partner investicijska kuća Goldman Sachs.

Inače, dan ranije su priopćili iz konzultantske tvrtke Arkas, koju su slovenske banke angažirale za prikupljanje ponuda, kako su poslali obavijesti o prodaji na 40 do 50 adresa potencijalnih kupaca ili njihovih poslovnih savjetnika.

Uz šest banaka koje su s Arkasom potpisale sporazum o zastupanju, u prodaju se uključila i NLB preko Banke Celje. NLB formalno nije u konzorciju, ali s Arkasom koordinira aktivnosti oko prodaje dionica. S Bankom Celje vlasnički udjel u Mercatoru ponuđen na prodaju premašio je 36 posto.

Tih osam banaka steklo je vlasničke udjele u Mercatoru na temelju kredita Infond holdingu, tvrtki u vlasništvu slovenskog tajkuna Boška Šrota. Infond holding je za kredit jamčio dionicama Mercatora, a nakon što više nije mogao vraćati kredit, banke su preuzele dionice. (Bankamagazin)