Stečajni sudac Dalmacijavina Ivan Basić na Trgovačkom sudu u Splitu donio je rješenje da se kreće u prodaju imovine splitske tvornice pića.

Uz preko 67 tisuća kvadrata proizvodno-skladišnog prostora u Sjevernoj luci gdje je tvornica jakih alkoholnih pića, bezalkoholnih pića i vina, te uredi, prodaju se i vinarije u Starom Gradu u Jelsi i zemljište u Vrbanju, sve na otoku Hvaru, tvornica kvasine u Drnišu, kao i prava na korištenje brendova Dalmacijavina i Pipi, piše Slobodna Dalmacija.

Tu su i nasadi vinove loze u Drnišu i na otoku Hvaru koji se nalaze na državnom zemljištu. U paketu idu i skladište, te poslovni prostori u Velikoj Gorici, skladišni prostor u Zadru, skladište i uredi u Rijeci, te skladišno-poslovni prostor u Vukovaru.

Na nekretninama su upisana založna prava Republike Hrvatske, odnosno Carinske uprave, Porezne uprave, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te Agencije za upravljanje državnom imovinom. Time su osigurali naplatu svojih potraživanja. Odnosno, država će se prva naplatiti od iznosa dobivenog prodajom nekretnina.

Založna prava također imaju Alen Dumanić iz Splita i Grad Split, i to upravo na nekretninama u Sjevernoj luci.

Samo je brend Pipi procijenjen na osam milijuna kuna, a brend Dalmacijavino na 30 milijuna.

Od novca dobivenog prodajom najprije će se namiriti razlučni vjerovnik, odnosno Republika Hrvatska. Država potražuje više od milijardu kuna. (Slobodna Dalmacija)