Za Uskrs ćemo pojesti 75 milijuna jaja i milijun kg šunke

Sindikati izračunali da Hrvatima za dostojanstven Uskrs treba najmanje tisuću kuna

Hrvati će za Uskrs potrošiti najmanje 1000 tona raznih vrsta šunki i oko 75 milijuna komada jaja.

Potrošnja veća 25 posto
To je uobičajena procjenjena potrošnje ovih proizvoda u travnju, kad obično pada Uskrs, a u odnosu na ostale mjesece potrošnja šunki i jaja u mjesecu Uskrsa obično je veća za 25 posto, kaže direktor Croatiastočara Branko Bobetić.

Pojedini sindikati svake godine računaju koliko je četveročlanoj obitelji potrebno za uskršnju potrošnju, a ovaj će Uskrs biti skromniji od prethodnih iz svima znanih razloga. Kriza je pritisnula potrošnju , no stručnjaci kažu kako će se većina odreći skupih uskršnjih poklona, dok će za objed svaka obitelj pronaći načina da na stolu ima šunku, jaja, gusku, janjetinu, bakalar ili mladi luk. Na ruku im idu cijene koje su ove godine daleko povoljnije od prošle godine, a drastično manje u odnosu na 2008. godinu kada su cijene hrane “divljale” u cijelom svijetu. Kada se usporede cijene primjerice mesa, vidljivo je da su one drastišno snižene u odnosu na proljeće prošle godine. Cijena svinjetine pala je za preko deset kuna, a slično je i s drugim katgorijama mesa. Jeftinije je i povrće, a trgovci su zbog pada prometa ranije krenuli u akcije. Utrka za svakim kupcem ogleda se u nižim cijenama ponajprije namirnica koje se uobičajeno troše za Uskrs.

Treba 1000 kuna
Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) izračunali su da je četveročlanoj obitelj za dostojno obilježavanje Uskrsa potrebno od 1029,02 do 1164,53 kune. U nju su uključili ne minimalnu potrošačku košaricu, nego su uzeli cijene prosječnih artikla koji se uobičajeno koriste ovisno od podneblja – primjerice bakalara u Dalmaciji, purice i guske u sjeverozapadnoj Hrvatskoj ili šunki i svinjetine u Slavoniji.

Procjene kažu da se za Uskrs potroši oko 1,5 milijardi kuna, pri čemu se u tu potrošnju računaju novci potrebni za tri dana proslave uz bogatu trpezu, ali i pokloni. Zbog krize, ali i neisplate uskrsnice, koja je prethodnih godina bila isplaćivana u velikom broju hrvatskih poduzeća i državnih institucija, građani će se ovog Uskrsa odreći prije svega poklona.

Jeftiniji pokloni

Vjerojatno je da će svaka obitelj skupiti novac za poklone djeci, ali u odnosu na ranije godine kada su se kupovali skupocjeni pokloni od skupih igrački i tehnike, ove godina većina građana će poklone staviti u realnije, recesijske okvire – slatkiši, skromnije igračke ili odjeća, kažu stručnjaci. (Miroslav Kuskunović)