Za Zagrebačku pivovaru zainteresirani i Efes i SABMiller

Mediji navode da je za sedam pivovara iz srednje i istočne Europe koje AB InBev planira prodati zainteresirano nekoliko investicijskih tvrtki, ali i turski Efes i američki SABMiller

Anhauser Busch InBev, pivarski div u čijem je vlasništvu i Zagrebačka pivovara, zatražio je navodno do sredine srpnja obvezujuće ponude za prodaju svojih sedam pivovara u srednjoj i istočnoj Europi.

Kako piše Wall Street Journal pozivajući se na neimenovane izvore, AB InBevu je ponudu poslala britanska investicijska tvrtka CVC Capital. Navodno su zainteresirani i američki investitori, Kohlberg Kravis Roberts, TPG i Warburg Pincus te britanski Cinven Group.

Među zainteresiranima nema puno međunarodnih pivarskih tvrtki, no interes su ipak navodno iskazali Efes Breweries International, koji je u vlasništvu turskog Anadolu Efesa i američki SABMiller.

Drugi veliki igrači na pivarskom tržištu, poput Carlsberga i Heinekena probavljaju vlastite akvizicije i teško će moći dati ponudu.

U AB InBevu na upit Banke.hr nisu željeli ni potvrditi koje podružnice planiraju prodati ni hoće li ih prodavati odvojeno ili zajedno.

Prema pisanju WSJ-a, objava dokumenata o prodaji se očekuje u iduća dva tjedna, no niti to u AB InBevu nisu željeli komentirati, te su Banci odgovorili samo da će odluka kompanije biti donesena nakon pažljivog razmatranja strateških i financijskih posljedica prodaje.

Priče o prodaji Zagrebačke pivovare te InBevovih pivovara u Bugarskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Ćeškoj, Srbiji te u Crnoj Gori, počele su prije nekoliko tjedana, nakon što je AB InBev objavio da razmišlja o prodaji nekih svojih podružnica kako bi refinancirao kupovinu američke pivovare Anheuser-Busch, poznate kao proizvođača brenda Bud. InBev je prošle godine platio čak 52 milijarde dolara za američku pivovaru.

Analitičari smatraju da bi za tih sedam pivovara AB InBev trebao dobiti oko dvije milijarde eura. (Bankamagazin)