leopold-botteri-i-feda-vukic-largeOlive Oil Gallery prva je galerija maslinova ulja u Hrvatskoj

U okviru zajedničkog projekta Eno galerije i oleoteke Uje u zagrebačkom Centru Kaptol sinoć je otvorena prva galerija maslinova ulja u Hrvatskoj – Olive Oil Gallery.

Galerija ima za cilj popularizirati vrijednost i kvalitetu hrvatskog maslinovog ulja te educirati širu javnost o povijesti maslinarstva i procesima u postupku proizvodnje ulja.

Galerija je otvorena izložbom “Identitet maslinovog ulja – komunikacija i dizajn” koja je prikazala presjek suvremenog dizajna hrvatskih maslinovih ulja. Selektor izložbe bio je dr.sc. Feđa Vukić, izvanredni profesor na Studiju dizajna, a organizator je agencija Manufaktura koja izložbu organizira u okviru svojeg već etabliranog projekta Hrvatska – zemlja maslinovog ulja. Za postav izložbe i vizualni identitet kataloga i izložbe zaslužna je poznata hrvatska dizajnerica Izvorka Jurić.

“Danas je produkcija inovativnih oblika komunikacije maslinara s tržištem već toliko ozbiljna da se može govoriti o pojedinim tipovima pristupa. Melankolična arkadija, diskretna inovacija i avangardni iskorak tri su tipa komunikacije koja sam ja iščitao iz pristiglih radova”, naglasio je Feđa Vukić.

Osim stalnog galerijskog postava, koji predstavlja brojne predmete vezane uz maslinovo ulje, u galeriji će se održavati izložbe, degustacije i promocije, a kreirane su i posebne edukativne programe za djecu, turiste i građanstvo. Galerija je otvorena uz podršku Ministarstva turizma i grada Zagreba, a financirat će se prvenstveno iz korporativnih budžeta društvene odgovornosti.

“Nadam se da će Olive Oil Gallery, koja je plod je višegodišnje suradnje Eno galerije i oleoteke Uje, postati središnje mjesto promocije vrhunskih hrvatskih maslinovih ulja i da ćemo uspjeti potaknuti povećanje potrošnje najzdravije masnoće koju gastronomija poznaje”, izjavio je na otvaranju Leopold Botteri, kustos Olive Oil Gallery.

U Galeriji maslinovog ulja posjetitelji se mogu upoznati s tradicionalnim i suvremenim tehnologijama uzgoja maslina i načinima dobivanja maslinovog ulja, a redovito će se održavati izložbe vezane uz tematiku maslina i maslinovog ulja.

Tijekom posljednjih pedesetak godina u Hrvatskoj površine pod maslinama gotovo su prepolovljene, a naša godišnja potrošnja maslinovog ulja po glavi stanovnika čak je do osam puta manja od Grčke, Španjolske ili Italije. “Zbog ove porazne statistike, naša je misija još značajnija”, navode iz galerije.