Uz napredak od 4% maslinovo ulje je vodeća vrsta jestivog ulja u katalozima i letcima trgovaca s 48% udjela u broju promocija tijekom zadnjih 12 mjeseci. Za razliku od toga, suncokretovo ulje je izgubilo 4% te je sada na 37% udjela

U okviru analize kretanja u kategoriji “Ulje” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca.

Analiza se odnosi na broj promocija u periodu lipanj 2016. – svibanj 2017. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci (MAT razdoblje). U zadnje dvije godine u kategoriji ulja oglašavalo se 65 proizvođača (trgovce koji stavljaju proizvode na tržište promatramo kao proizvođače).

ZVIJEZDA UVJERLJIVO NAPRIJED
Maslinovo ulje je uz napredak od 4% vodeća vrsta jestivog ulja u katalozima i letcima trgovaca s 48% udjela u broju promocija tijekom zadnjih 12 mjeseci.

Za razliku od toga, suncokretovo ulje je izgubilo 4% te je sada na 37% udjela, dok su ostala jestiva ulja zadržala prošlogodišnjih 15%.

Zvijezda je uvjerljivo vodeći proizvođač ulja s 44% udjela i 8% više nego lani, dok su svi njeni konkurenti ostvarili udjele ispod 10%.

Tako je prvi pratitelj Tvornica ulja Čepin sa 7% i minusom od 4% u odnosu na prethodnih 12 mjeseci, potom dolazi Trenton s 5% i gubitkom od 3%, Farchioni Olii ostao je na lanjskih 4%, a Victoriaoil pala s lanjskih 3% na aktualnih 1%. Svi ostali proizvođači ulja istodobno su smanjili svoj udio s 40% na 38% udjela u broju promocija.

Decimalne vrijednosti dijele dva vodeća trgovca pa je tako Konzum uz međugodišnji rast od 2% na čelu poretka trgovaca u ovoj kategoriji s 12% udjela u broju promocija, koliko imaju i drugoplasirane Plodine koje su pak zadržale istu vrijednost kao i lani.

Treće mjesto dijele Kaufland i Billa s 11%, prvi uz pad od 1% a drugi trgovac uz rast od 3%. Spar je ostvario 9% i plus od 3%, dok je negativan trend zabilježio Tommy koji je s prošlogodišnjih 11% pao na sadašnjih 7% udjela.

Popis vodećih zaključuju Metro, koji je ostao na lanjskih 6%, te KTC, koji je pao s 4% na 3%. Ostali trgovci također su smanjili svoj udio u broju promocija s 31% na 29%.

Zadnjih 12 mjeseci u kategoriji ulja donijelo je smanjenje udjela tipa promocije snižene cijene koji je i dalje uvjerljivo najčešće korišten s udjelom od 59% u broju promocija, ali je to ipak 3% manje nego u prethodnom godišnjem razdoblju.

Redovna cijena je minimalno smanjena pa je ovaj tip promocije zauzeo 34%, dok su ostali tipovi promocije porasli s prošlogodišnjih 3% na aktualnih 7% udjela u broju promocija.