Zapeli pregovori Lactalisa s proizvođačima mlijeka

Sastanak predstavnika najveće europske mljekarske skupine Lactalis i francuskih proizvođača koji su tražili više cijene za svoje mlijeko završio je nakon 10 sati u slijepoj ulici, kazali su izvori bliski tim pregovorima.

Lactalis-pregovori-proizvodaci-mlijeka-midiEuropski proizvođači mlijeka bore se s padom cijena zbog prekomjerne ponude nakon što je Europska unija prošle godine ukinula kvote, Rusija zabranila uvoz zapadne hrane a kineski uvoz mliječnih proizvoda oslabio.

Francuska kompanija Lactalis pristala je u utorak na ponovne pregovore o cijenama s dobavljačima mlijeka nakon što su oni prosvjedovali u blizini njezina sjedišta u sjeverozapadnoj Francuskoj, okrivljujući tu tvrtku u obiteljskom vlasništvu da im plaća manje od konkurenata.

Prosvjedi su se intenzivirati u četvrtak navečer, kada je ukupno 200 do 300 traktora i nekoliko stotina poljoprivrednika čekalo rezultate pregovora u Lavalu, gdje Lactalis ima svoje sjedište. Prosvjednici su istaknuli da su spremni nastaviti prosvjede u slučaju da se ne postigne nikakav konkretan dogovor.

Sastanak je počeo u četvrtak u ranim popodnevnim satima. Proizvođači su tražili prosječnu cijenu od oko 290 eura za 1.000 litara mlijeka za ovu godinu, dok je Lactalis prije nekoliko tjedana ponudio 265 dolara, rekao je čelnik proizvođača koji opskrbljuju Lactalis.

Mljekarski div, koji proizvodi sir, mlijeko i maslac te posjeduje brendove kao što su President, Bridel, Galbani i Lactel, trenutno plaća 257 eura za 1.000 litara nakon oštrog pada cijena početkom ove godine.

Ranije ovoga tjedna Lactalis, koji je odbio komentirati situaciju nakon sastanka, objavio je da se grupa suočava s jakom konkurencijom i u drugim dijelovima Europske unije, gdje su cijene pale u proteklih godinu dana još oštrije nego u Francuskoj.

U lipnju je cijena sirovog mlijeka koja se plaćala proizvođačima iznosila 27,7 eura za 100 kilograma u Francuskoj, u odnosu na 23,22 eura za 100 kilograma vodećim proizvođačima u Njemačkoj, 25,12 eura za 100 kilograma u Velikoj Britaniji i 25 eura za 100 kilograma u Nizozemskoj, pokazuju podaci Europske komisije.

Francuski ministar poljoprivrede Stéphane Le Foll izjavio je u ponedjeljak da će staviti na dnevni red u “idućim danima” širi plan provedbe europskih mjera ograničavanja proizvodnje mlijeka, što bi također trebalo utjecati na pad cijena stoke i cijena u sektoru žitarica. (SEEbiz.eu/Hina)

Prethodni članakILO: Nezaposlenost mladih buja širom svijeta
Sljedeći članakPevec: prihodi u pola godine narasli za 21 posto