Hrvatski Caritas, Lidl i Unijapapir s 350.000 kuna pomažu 1000 učenika u nabavi udžbenika

Hrvatski Caritas, u suradnji s tvrtkama Lidl Hrvatska i Unijapapir, prikupio je 350.000 kuna u nacionalnoj humanitarnoj akciji “Spremni za dobro!” koju je pokrenuo u lipnju.

Cilj akcije je pomoć djeci iz siromašnih obitelji u nabavi novih školskih udžbenika, i to prikupljanjem i prodajom starog papira.

Sredstva su prikupljena prodajom čak 400.060 kg prikupljenog starog papira, uplatama i pozivima građana na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa i Caritasovom donacijom, te dodatnom Lidlovom donacijom sredstava od jednotjedne prodaje papirne ambalaže. Sav novac bit će doniran 1000 učenika iz siromašnih obitelji diljem Hrvatske.

Nacionalna humanitarna akcija “Spremni za dobro!” Hrvatskog Caritasa provodila se od 10. do 30. lipnja, a u akciji su – uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, kao i brojnih hrvatskih županija i gradova, a u suradnji s Lidlom Hrvatska i Unijapapirom – prikupljani stari školski udžbenici, bilježnice, časopisi i novine.

Prikupljanje je organizirano u osnovnim i srednjim školama posljednjih dana nastave, u župama koje su se uključile u akciju te putem mreže od 85 Lidlovih trgovina, a  tiskovine je preuzimao Unijapapir.

U akciju su se uključili učenici iz više od 300 osnovnih i srednjih škola iz svih krajeva Hrvatske te brojni građani koji su svoj stari papir donosili u Lidlove trgovine, pa je tako tijekom akcije prikupljeno ukupno 400.360 kg tiskovina.

Novčanim sredstvima od njihove prodaje Unijapapiru, zajedno s onima od uplata građana na račun Hrvatskog Caritasa i od poziva na HC-ov donacijski telefon, prikupljen je iznos od 132.215,77 kuna.

Također, Lidl Hrvatska odlučio je za ovaj plemeniti cilj dodatno donirati sredstva od jednotjedne prodaje ambalaže u svim svojim trgovinama u iznosu 69.834,16 kuna.

Hrvatski Caritas je pak prikupljenim novčanim sredstvima pridodao 147.950,07 kuna te uz to pokrio troškove provedbe akcije. Na ovaj način stvoren je fond za pomoć u nabavi školskih knjiga i pribora za osnovnoškolce i srednjoškolce iz siromašnih obitelji u kojem je za podjelu putem nad/biskupijskih caritasa krajnjim korisnicima  prikupljeno ukupno 350.000,00 kuna.

Sva su sredstva upućena nad/biskupijskim Caritasima, koji će ih u paušalnom iznosu od po 350 kuna po učeniku iskoristiti za pomoć pri nabavi udžbenika i školskog pribora za 1000 učenika i učenica osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske.

Osim pomoći učenicima, akcija “Spremni za dobro!”, recikliranjem starog papira u svrhu nabave novih udžbenika, pomogla je i u razvijanju ekološke svijesti kod mladih te potaknula solidarnost prema najranjivijim društvenim skupinama.