Poljoprivrednici u zapadnoj Europi počeli su sa sjetvom šećerne repe a prve naznake signaliziraju manju zasijanu površinu s obzirom na pad cijena šećera nakon ukidanja sustava kvota u Europskoj uniji.

Zbog pada cijena najveći je europski roizvođač šećera Suedzucker najavio zatvaranje više šećerana do 2020. godine, što bi moglo navesti poljoprivrednike u zahvaćenim područjima da iduće godine dodatno smanje površinu zasijanu tom poljoprivrednom kulturom.

Očekivano smanjenje zasijane površine u ovoj godini trebalo bi ograničiti proizvodnju u EU i pomoći da se globalni višak u ponudi šećera pretvori u neto manjak, kažu analitičari.

“Pad cijena nakon ukidanja kvota prisilo je poljoprivrednike na prilagodbu”, rekao je ekonomist u francuskom udruženju uzgajivača šećerne repe CGB Timothe Masson, predviđajući 5-postotno smanjenje površine zasijane šećernom repom u sezoni 2019./2020.

Pod pretpostavkom da urod bude na razini prosjeka, proizvodnja šećera u EU u 2019./2020. smanjit će se na oko 18 milijuna tona, kazao je Masson.

To bi bilo tri milijuna tona manje nego u sezoni 2017./2018., prvoj nakon ukidanja kvota, te na razini tekuće sezone u kojoj će na urod utjecati suša.

Proizvodnja šećera u EU mogla bi se smanjiti i za dodatnih 700 tisuća tona zbog napada lisnih uši, budući da mnogi poljoprivrednici u EU više ne smiju koristiti neonikotinoidne pesticide zbog bojazni da su štetni za pčele, dodao je Masson.

U Francuskoj, najvećem proizvođaču šećerne repe u EU, ta je kemikalija zabranjena, te bi površina zasijana šećernom repom mogla biti osam posto manja nego u prošloj godini, kazao je.

Francuski su poljoprivrednici do kraja prošlog tjedna zasijali oko jedan posto očekivanih ukupno 445 tisuća hektara za 2019., ističe ekonomist CGB-a. U Njemačkoj se sjetva odgađa zbog niskih temperatura.

Većina poljoprivrednika odgađa sjetvu dok se vremenski uvjeti ne poboljšaju, rekao je izvršni direktor njemačkog udruženja industrije šećera WVZ Guenter Tissen.

U Velikoj Britaniji zasijana bi površina u sezoni 2019./2020. trebala biti između pet i 10 posto manja nego ove godine, objavila je kompanija Associated British Foods. (Hina)