Zbog većih trošarina poskupljuju cigarete i benzin

duhan midiRačuna se da bi to povećanje trošarina na naftne derivate povećalo prihode državnog proračuna na godišnjoj razini za 450 milijuna kuna, a povećanje trošarina na cigarete i duhan za oko 150 milijuna kuna.

Vlada je najavila povećanje trošarina na motorne benzine i dizelska goriva za 20 lipa po litri te povećanje trošarina na duhanske proizvode.

Pred Vladom bi se tako trebao naći prijedlog izmjene Uredbe o visini trošarine na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin za pogon, kojom se predlaže povećanje trošarine za 20 lipa po litri za olovni i bezolovni benzin te plinsko ulje za pogon.

Naime, izmjenom uredbe bi se trošarina na bezolovni benzin povećala sa sadašnjih 3.660 kuna na tisuću litara na 3.860 kuna, za olovni benzin sa 4.300 kuna na 4.500 kuna na tisuću litara, a za plinsko ulje za pogon s 2.860 na 3.060 kuna na tisuću litara.

Računa se da bi to povećanje trošarine povećalo prihod državnog proračuna na godišnjoj razini za 450 milijuna kuna, a do kraja ove godine za 280 milijuna kuna. Tako se ukupni prihod proračuna od trošarina na energente u ovoj godini procjenjuje na 7,4 milijarde kuna.

Pred Vladom će se naći i prijedlog nove uredbe o visini trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje, kojom bi se povećala specifična trošarina s 210 na 230 kuna za tisuću komada cigareta te podizanje proporcionalne trošarine s 37 na 38 posto od maloprodajne cijene.

Također bi se povećava iznos minimalne trošarine na cigarete za 49,50 kuna, odnosno sa sadašnjih 598,50 kuna za tisuću komada cigareta na 648 kuna za tisuću cigareta.

Vlada će povećati i trošarine na sitno rezani duhan i to na 550 kuna po kilogramu (do sada 520 kuna) te na ostali duhan za pušenje na 500 kuna po kilogramu (do sada 450 kuna).

S takvim povećanjem trošarina na cigarete i duhan prihodi proračuna na godišnjoj bi se razini povećali za oko 150 milijuna kuna, procjena je resornog Ministarstva financija.

Procjenjuju također da će povećanje trošarina povećati iznos trošarina po kutiji cigareta za najniže cjenovne kategorije za 99 lipa, a za kategorije cigareta koje ne potpadaju pod skupinu koja plaća minimalnu trošarinu (od 23 kune po kutiji na više) rast trošarine po kutiji cigareta kreće se od 62 do 80 lipa.

Nove, više trošarine trebale bi se primijeniti vrlo skoro, dan nakon što budu objavljene u Narodnim novinama.

Vlada povećanje trošarina tumači obvezama iz procedure prekomjernog manjka, a povećanje trošarina na cigarete i daljnjom prilagodbom tim trošarinama onima u Europskoj uniji.

Povećanje nekih trošarina najavio je i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”. “Korekcije u trošarinama mogle bi biti u smjeru koje znače prilagodbu razine trošarina koje imamo u Europskoj uniji”, rekao je Grčić.

Na dnevnom redu Vlade u četvrtak je uz ostalo i odluka o odustajanju od monetizacije javnog duga Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb putem koncesije.

Vlada bi tako trebala i formalno odustati od svoje ranije odluke, od 4. srpnja 2013. godine, prema kojoj je model monetizacije javnog duga vezanog uz društva Hrvatske autoceste d.o.o. i Autocesta Rijeka – Zagreb d.d., bio utvrđen kroz dodjelu koncesije za upravljanje i održavanje autocesta.

Odustajanje od koncesioniranja dolazi nakon pritiska javnosti i inicijative za raspisivanje referenduma protiv monetizacije putem koncesije, tijekom koje je skupljen dovoljan broj potpisa za referendum.

Već ranije su Vladini dužnosnici najavili da će dugove HAC-a i ARZ-a pokušati smanjiti drugim modelom, odnosno javnom ponudom dionica tvrtke HAC-ONC. (banka.hr/Hina)

Prethodni članakPočela berba u stakleniku Belja – stižu domaće rajčice iz Baranje
Sljedeći članakMediteran jedna od najprivlačnijih regija za strana ulaganja