Ženske cipele zgazile recesiju

Prodaja ženskih dizajnerskih cipele ne može biti indeksom recesije. I u krizi, njihova prodaja ne stagnira. Prvi odjevni predmet koji u krizi (po)tone je ženska torbica

Nema veze što je recesija – žene su i dalje spremne platiti više od 1000 dolara za dizajnersku obuću. Što luđu, strašniju i čudniju, tim bolje, piše DailyFinance.

“Prodaja ženske dizajnerske obuće ide fenomenalno”, tvrdi Andrea Oguz, s internetske stranice Bluefly.com, specijaliziranoj za modu i modne dodatke. “Kao da su žene izgubile sve svoje cipele i moraju ih nadomjestiti novima”, dodaje.

Tvrtka za istraživanje tržišta Euromonitor International iznosi podatak da je prodaja dizajnerskih cipela 2009. godine pala za 8.7%, te iznosi 9.77 milijardi dolara. Međutim, očekuje se da će ta brojka skočiti za 3.2% ove godine, a do 2013. povisiti i za 20%.

Cipele koje sliče na muzej

Dizajneri su sretni što mogu udovoljiti svojim kupcima. Luksuzne cipele ove sezone nalikuju na skulpture, a žene nimalo ne obeshrabruju paprene cijene od 1000 dolara ili više.

Ove jeseni ženama se nude cipele koje liče na muzej Guggenheim u Bilbau, čizme više od koljena s metalnim kopčama, cipele koje izgledaju kao napuhnuti pasanci, kaubojske čizme koje izgledaju kao da će vas prevaliti na leđa, cipele s vijugavim đonovima i štikle ukrašene s perjem.

Marlene Hu Aldaba, vlasnica Hu’s Shoes trgovine, ističući da čak i u relativno konzervativnim sredinama, poput grada Washingtona, “cipele sa stavom” proživljavaju svoje svijetle trenutke. “Žene žele nešto zaista posebno, a ne uobičajene crne cipele.”Cijene cipela u njezinom dućanu penju se do 1200 dolara.

Istraživanje koje je ove godine među ženskim kupcima skupocjene robe proveo Luxury Institute pokazuje da je Christian Louboutin brend kojeg žene smatraju najdostojnijim astronomskih cijena, koje se kreću između 400 i 4000 dolara. Manolo Blahnik na toj je listi drugi, a cipele koje Blahnik radi za Zac Posen (dizajnera poznatog po odjeći) treći.

Prije krize kupovale se torbe
Uspon luksuzne obuće podudara se s padom prodaje torbica, napominje Hana Ben-Shabat, prodajna savjetnica i partner u A.T. Kearneyu, management consulting tvrtki. “Između 2004. i 2008. godine, bilježio se dvoznamenkasti rast prodaje torbica. Svaki dan se pojavljivala nova ‘in’ torbica. Kada nas je pogodila recesija, svjedočili smo padu, kako prosječne cijene, tako i broja novih modela torbica.” Istina, dizajnerske cipele u prosjeku stoje 1000 dolara a torbice između 2500 i 5000 dolara. Mike Berry, direktor industrijskog istraživanja u MasterCard Advisors SpendingPulseu, slaže se. “Ove godine bilo je mnogo uspona i padova u sektoru odjevnih predmeta, no obuća je uvijek dobro kotirala. Psihološki, kupovanje cipela djeluje kao razumna odluka.” (pd)