Kroz krizu kvalitetnom pripremom mjera poboljšanja

Studija A. T. Kearneya, provedena u 30 zemalja, pokazala je kako se u trgovinama u kojima poslovođe provode više od 75 posto radnog vremena odljev kadrova smanjuje za oko 10 posto te se prilagodba trgovina novim inicijativama povećava za 18 posto

Nova studija globalne konzultantske kuće A. T. Kearney, pod nazivom „Istraživanje o izvrsnosti u operativnom poslovanju maloprodaje“, pokazala je kako je za uspješnost trgovačkih lanaca ključno fokusiranje djelatnika i aktivnosti trgovina na samo nekoliko konkretnih i učinkovitih mjera.

Naime, 66 posto tržišnih lidera se fokusira samo na jednu ili dvije mjere poboljšanja i istovremeno se brinu o osiguranju pravilnih metoda treninga, dok je taj broj kod manje uspješnih trgovačkih lanaca 39 posto.

Studija provedena u 30 zemalja svijeta pokazala je kako čak 88 posto najvećih svjetskih igrača u maloprodaji koristi pilot projekte kojima testiraju mjere poboljšanja operativnog poslovanja u manjem broju trgovina, a tek nakon toga selektivno implementiraju nekoliko inicijativa godišnje u cijeloj mreži. Tržišni lideri takva testiranja provode u razdoblju kraćem od mjesec dana (67 posto) te time rade procjenu učinaka prije velikih i rizičnih promjena u mreži.

„Trgovački lanci dosta često provode cijeli niz mjera i aktivnosti, koje umanjuju snagu organizacije. Pravilno osmišljavanje i testiranje konkretnih mjera omogućuju njihovu kasniju uspješnu provedbu te samim time poboljšanje operativnog poslovanja hrvatskih trgovaca“, napominje Zlatko Bazianec, konzultant u A.T. Kearneyu.

Kao odlučujući čimbenik uspješnosti provedbe mjera poboljšanja pokazala se izravna prisutnost menadžmenta na terenu u trgovinama. Naime, u trgovinama u kojima poslovođe provode više od 75 posto radnog vremena, odljev kadrova pada za oko 10 posto te se prilagodba trgovina novim inicijativama povećava za 18 posto.

Trgovačke lance uspješnima zasigurno čine i zadovoljni zaposlenici. Bolje rezultate od drugih imaju oni trgovci koji redovito komuniciraju sa zaposlenicima o ciljevima poslovanja tvrtke, ciljevima pojedine trgovine, operativnoj učinkovitosti te oni koji uspijevaju prepoznati i nagraditi najbolje zaposlenike. Primjerice, trgovci koji sa svojim zaposlenicima komuniciraju više od jednom mjesečno imaju za 10 posto manji odljev kadrova u odnosu na konkurenciju.

„Prije su uprave trgovačkih lanaca bile manje fokusirane na operativno poslovanje, no vremena su se promijenila. Zbog gospodarskog previranja te njegovih negativnih učinaka na maloprodaju, operativno poslovanje je postalo preduvjet za preživljavanje i dnevna tema sjednica uprava trgovaca kako u svijetu tako i u Hrvatskoj“, zaključuje Zlatko Bazijanec.

U istraživanju su sudjelovale 53 vodeće svjetske tvrtke u maloprodaji, uključujući trgovce u prehrani, odjeći, elektronici, lijekovima, zdravlju i ljepoti, te masovnom tržištu hipermarket sektora.

at-kearney-logo