Suvremena, iznimno jednostavna, izuzetno zdrava i jeftina varijanta doručka zapadnog svijeta su žitarice u različitim kombinacijama i varijantama

Kategorija žitarica za doručak danas se konzumira diljem svijeta, a svoju afirmaciju u zapadnome svijetu mogu zahvaliti brojnim hollywoodskim zvijezdama koje su bile vjerni poklonici i promotori ovih zdravih proizvoda.

S obzirom na to da su bogate različitim hranjivim sastojcima, konzumacija žitarica za doručak posebno se preporučuje osobama koje imaju dijabetes tip 2, srčana oboljenja, povišeni krvni tlak ili kolesterol.

Uvelike se primjenjuju u raznim dijetama i to samo za vrijeme doručka, a za to postoji i jednostavan razlog – pravilno reguliraju metabolizam i njima se unosi dovoljna količina ugljikohidrata, tako da kako dan odmiče, nemamo potrebu za konzumiranjem proizvoda na bazi bijeloga brašna.

TEHNOLOŠKA OBRADA
Razvojem znanosti o prehrani i sve većim brojem istraživanja nutritivnih vrijednosti pojedinih namirnica, žitarice su postale jedna od prvih prehrambenih kultura koje su se počele intenzivnije tehnološki obrađivati.

Tako se od najstarije vrste obrade u mlinovima za preradu brašna i krupice tehnologija žitarica razvila do visoko sofisticiranih proizvoda, među kojima se ističu žitarice za doručak.

Muesli za doručak, corn flakes i razne druge žitne pahuljice nastaju pri obradi žitarica, tako što se najprije mljevenjem dobiva fini sitni prah, koji se potom kuha i miješa sa šećerom i vodom.

Dobivena smjesa zatim se podvrgava procesu ekstruzije, tehnološkom postupku obrade zrna pri visokim temperaturama da bi nakon sušenja uslijedilo formiranje željenog oblika finalnog proizvoda. Nerijetko se dodaju vitamini, minerali, čokolada i karamela kako bi proizvod bio još ukusniji, tj. hranjiviji.

Najčešće sirovine za proizvodnju žitarica za doručak upravo su tradicionalne kulture poput kukuruza, riže, pšenice, ječma, zobi i prosa, no u novije vrijeme, zbog svog izrazito bogatog nutritivnog sastava, sve popularnije postaju i tzv. pseudožitarice amarant i kvinoja.

Kvaliteta ovih sirovina, osobito kada se govori o žitaricama za doručak namijenjenih djeci, mora biti provjerena i vrhunska. U cilju osiguravanja što potpunijeg obroka žitarice za doručak se vrlo često obogaćuju pojedinim vitaminima i mineralima kao što su željezo, vitamini B kompleksa, folna kiselina, vitamin D te kalcij, cink, magnezij i drugi.

ZAŠTO ZA DORUČAK?
Prema mnogim istraživanjima doručak je najvažniji obrok u danu, a stav organizacije American Dietetic Association to i potvrđuje navodeći kako kvalitetan doručak uključuje upravo integralna peciva ili žitne pahuljice kao najbolji izvor kompleksnih ugljikohidrata.

Zbog svoje praktičnosti i brze pripreme žitne pahuljice ili popularno muesli, idealan su izbor za doručak svih generacija i populacijskih skupina.

Visok udio prehrambenih vlakana i složenih ugljikohidrata te malo masnoća čine ih nutritivno vrijednom namirnicom, osobito ako im se dodaju orašasti plodovi ili suho voće. Hrskavost se osim pečenjem postiže i posebnim tehnološkim operacijama poput ekspandiranja ili ekstruzije.

Bogatstvo prirodno sadržanih vitamina, malo masnoća i složeni ugljikohidrati čine kvalitetne žitne pahuljice idealnim odabirom za doručak modernih, zaposlenih ljudi. Nakon konzumiranja žitarica, razina šećera u krvi postepeno se povećava, a ne treba zanemariti da žitne pahuljice osiguravaju i dulji osjećaj sitosti.

Istraživanja pokazuju da osobe koje konzumiraju žitne pahuljice za doručak imaju niži indeks tjelesne mase, odnosno da lakše postižu i održavaju poželjnu tjelesnu masu. Dodatno, studija znanstvenika s Harvard Medical School utvrdila je smanjen rizik od dijabetesa tip 2 u muškaraca koji redovito konzumiraju žitarice za doručak.

U zadnje su vrijeme istraživanja konzumacije žitarica za doručak sve više usmjerena na njihov pozitivan utjecaj na koncentraciju i kognitivne sposobnosti u djece i adolescenata. To se objašnjava time da žitarice za doručak od cjelovitog zrna održavaju optimalnu razinu glukoze u krvi te su jedan od najboljih izvora lako i brzo dostupne energije.

Tako je istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji 2013. godine pokazalo da djeca koja konzumiraju žitarice za doručak imaju veći unos složenih ugljikohidrata, vlakana i mikronutrijenata te mlijeka i mliječnih proizvoda, što posljedično rezultira većim unosom probiotika i kalcija. Dodatno, imaju niži unos masti i kolesterola, normalnu tjelesnu masu te bolje kognitivne sposobnosti.

DJEČJE ŽITARICE
Podravka sa svojim asortimanom Lino žitarica je jedan od vodećih proizvođača žitarica za djecu iznad tri godine. U kategoriji žitarica za djecu Podravka je prisutna od 2006. godine, a u ponudi imaju široki asortiman proizvoda.

Lino žitarice za djecu bogate su visokokvalitetnim i prirodnim hranjivim sastojcima, vitaminom C i vitaminima B skupine te željezom i kalcijem. Prema zadnjim prodajnim rezultatima i istraživanjima tržišta, Lino pillowsi su se pokazali kao proizvodi koji su najzanimljiviji potrošačima, a unutar asortimana nalaze se još Lino Crunch, Lino Crunch duo i Lino Njammy.

Neizostavna marka prehrambenih proizvoda za djecu je i HiPP, a u kategoriji žitarica sudjeluje s proizvodima HiPP muesli raznih okusa za djecu u dobi od jedne do tri godine. HiPP muesli jedini su muesli proizvodi na hrvatskom tržištu koji sastavom odgovaraju Europskoj regulativi za prehranu male djece, a proizvedeni su iz najkvalitetnijih cjelovitih žitarica i bez dodanog šećera.

HiPP muesli za djecu sadrže nutrijente u skladu s potrebama djece tog uzrasta te visokovrijedne sastojke iz ekološkog uzgoja. Proizvodi za djecu imaju PDV od 13%, a da bi se proizvod mogao svrstati u tu stopu PDV-a potrebno je da bude u skladu s Regulativom za prehranu male djece.

Samim time HiPP Muesli proizvodi imaju i pripadajuću stopu PDV-a za dječju hranu od 13%. “U razvijenim europskim zemljama svijest o pravilnoj prehrani i potrebi konzumacije kvalitetnih žitarica vrlo je visoka i tamo su tržišni lideri upravo najkvalitetniji brendovi koji svakodnevno rade na unaprjeđenju receptura kako bi bili još bolji. Pojmovi poput cjelovite žitarice, bez dodanog šećera, sve češće i ekološki proizvod, na razvijenim su tržištima imperativ, a HiPP to sve zadovoljava.”

VODEĆI NA POLICI
“Potrošači ove kategorije imaju različite želje i potrebe, što je Naturel prepoznao te razvio široku paletu proizvoda koja pokriva različite segmente potrošača”, navodi Biljana Glumac iz AWT-a, distributera ove poznate marke.

U kategoriji Naturel mueslija najveći udio čine Crunchy i Granola, blago tostirane muesli na bazi zobi, koji dolaze u deset različitih okusa: classic, egzotično voće, čokobanana, jagoda, čokolada (s dodatkom punjenih čoko jastučića), lješnjak, šipak (nar), crveno voće, čokolada (s komadićima tamne čokolade) i kikiriki.

Tradicionalni muesli namijenjeni su ljubiteljima “klasičnih” muesli te dolaze u tri okusa: 6 vrsta žitarica, 5 vrsta voća i s komadićima čokolade. U kategoriji pahuljica u ponudi su Fit flakes, hrskave pahuljice iz cijelog zrna pšenice sa smanjenom količinom energije, ali povećanim udjelom vlakana koji održavaju ravnotežu organizma i pružaju dulji osjećaj sitosti.

Namijenjene su svima onima koji žele lagan obrok, ali se ne žele odreći bogatog okusa. Dolaze u okusima classic, crveno voće i čokolada (tamna i mliječna čokolada). Posebni segment su žitarice za djecu, pahuljice obogaćene vitaminima i kalcijem koje dolaze u četiri okusa, pakirane u atraktivnoj ambalaži.

Pionir muesli proizvoda je zasigurno i Dr. Oetker koji je 1990-ih godina uspješno lansirao liniju proizvoda unutar muesli segmenta pod nazivom Vitalis i postao jedan od najprepoznatljivijih brendova u muesli segmentu.

Unutar Vitalis asortimana tako možete pronaći proizvode različitih razina hrskavosti (Crunchy, Crunchy plus, Roasted ili miješani muesli) kao i razne okuse.

Draga Žulj iz Dr. Oetkera navodi: “U proteklih nekoliko godina tržište mueslija na kojima smo prisutni raste. Prema Hendalovom istraživanju o mueslima, provedenom u ožujku 2015. godine u Hrvatskoj za Dr. Oetker i marku Vitalis, muesli se konzumiraju u čak 54 posto kućanstava u Hrvatskoj. Najviše se konzumiraju 2-3 puta tjedno, no u svakom četvrtom kućanstvu muesli se konzumiraju jednom dnevno ili čak češće. Kada govorimo o glavnim razlozima zbog kojih se muesli konzumiraju, činjenica da ih je iznimno brzo i lako pripremiti, definitivno prednjači pred svime.”

Danas živimo u vremenu ubrzanog načina života gdje se često preskaču obroci, navika koja nije dobra za organizam jer izbalansirani obroci osiguravaju energiju za uspješan radni dan. Upravo iz tog razloga Dr. Oetker je predstavio na tržištu Super kašu kao brz, jednostavan, a istovremeno dobro balansirani doručak, međuobrok ili laganu večeru.

Zbog sve većeg rasta potražnje i konzumacije žitarica, i trgovci su prepoznali prostor te predstavili vlastite marke ovih proizvoda. Kvalitetom, inovacijama poput mueslija TO GO i dizajnom proizvoda uz pristupačne cijene, Konzumova robna marka prepoznata je od strane potrošača.

Najtraženije žitarice su upravo one namijenjene djeci, koje čine gotovo 40 posto udjela ukupne prodaje u kategoriji žitarica. Na tržištu je sve prisutniji trend smanjenja šećera u žitaricama, a do sve većeg izražaja dolaze proizvodi bez glutena te proizvodi koji nude direktni benefit kao što su razne energetske i nutritivne vrijednosti.

“Konzum trenutno u ponudi ima više od 220 proizvoda među kojima se mogu naći različite vrste žitarica poput corn flakesa, mueslija, crunchy mueslija, posebnih žitarica namijenjenih mlađoj populaciji, raznih žitarica namijenjenih sportašima i sl. Dugoročna strategija Konzuma jest pružiti kupcima dodatni asortiman te napraviti razliku u odnosu na tržište kontinuirano prateći trendove”, navode iz ovog trgovačkog lanca.

Jednako tako, u nastojanju da zadovolji potrebe modernih, osviještenih potrošača, dm je razvio svoju robnu marku prehrambenih proizvoda – dmBio, proizvedenu u skladu s visokim ekološkim standardima.

To znači da ne sadrže pesticide, boje, umjetne arome niti konzervanse. Umjesto konvencionalnih pesticida ili umjetnih gnojiva, isključivo se koristi kompost ili zeleno gnojivo. U svojim prodavaonicama diljem Hrvatske dm nudi gotovo 200 različitih dmBio proizvoda, među kojima su i žitarice koje su odličan izvor energije i različitih hranjivih tvari.

Hranjiva pšenica punog zrna dmBio bulgur, zatim dmBio kus-kus, amarant, heljda, proso, leća te ostale zdrave neprerađene žitarice i mahunarke dio su dm-ove raznovrsne ponude.

Kristina Vorberger
kristina@jatrgovac.hr