Tematski se najviše pisalo o poslovanju, planovima, rezultatima, a mjesec je obilježila afera s mesom i jajima zaraženim salmonelom, što je pobudilo rekordan interes medija

Studeni je obilježila afera vezana za meso i jaja zaražena salmonelom pa je ponovno oboren rekord u broju objava (768), no to ovoga puta nije pohvalno.

Prvi je Konzum. Lidl i Kaufland koji slijede, u odnosu na prošli mjesec, napredovali su za jedno mjesto, Plodine za dva, a Spar je ostao na istom. Tommy je pak nazadovao za četiri mjesta.

Promjena u poretku dogodila se najviše uslijed već spomenute afere. Proizvodi zaraženi salmonelom pronađeni su u Kauflandu, Lidlu, Konzumu, Plodinama, Sparu i Billi.

U analizi je praćen publicitet 11 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima pri čemu su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, tj. one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

AKTIVNOSTI U STUDENOM
Poslovanje je u studenom najzastupljenija tema za gotovo sve trgovačke lance. Udio tematike za vodeći trojac redom iznosi: 59% kod Konzuma (unutar tematike vezane za ovaj trgovački lanac), 76% kod Lidla te čak 88% kod Kauflanda.

Osim afere sa zaraženim mesom i jajima, objavljivalo se i o poslovnim rezultatima pa je tako preneseno istraživanje AZTN-a prema kojem je lani prvih 10 trgovaca na malo zajedno ostvarilo prihod od 27,3 milijarde kuna, što je povećanje od 6,3% u odnosu na godinu ranije.

Konzum je i dalje vodeći, a slijede Lidl i Plodine, Kaufland, Tommy, Spar. Među vodećima su još Billa, NTL i KTC.

Za Konzum valja spomenuti akciju “Donesite i vi osmijeh u bolnice” koju provodi s tvrtkom Henkel već treću godinu zaredom, s ciljem podrške udruzi Crveni nosovi klaunovidoktori.

Lidl je pak u suradnji s HGK pokrenuo projekt “Okusi svoj zavičaj” usmjeren domaćim proizvođačima voća i povrća. Javni natječaj je trajao od 4. studenoga do 15. prosinca, a za cilj ima okupiti lokalne, domaće proizvođače voća i povrća te im omogućiti da svoje proizvode plasiraju na police Lidlovih trgovina u Hrvatskoj.

Kaufland je u zagrebačkom Središću otvorio svoju 37. poslovnicu u Hrvatskoj, čime je stvoreno više od 110 novih radnih mjesta.

Prilikom otvorenja donacijom od 20.000 kuna pružena je pomoć obližnjem Dječjem vrtiću Zapruđe, a Kaufland je odlučio podržati i posebnu gošću otvorenja violončelisticu Anu Rucner u njenim nastojanjima da pomogne siromašnim obiteljima u Baranji.

U razdoblju od sedam dana od svakog je računa izdanog u poslovnici Središće donirana po kuna, a ukupan iznos iskoristit će se u suradnji s Crvenim križem za pomoć Baranji.

UVJERLJIVO POSLOVANJE
Tematski su se objave o trgovačkim lancima najviše odnosile na poslovanje. Udio objava iznosi 62% od ukupnog broja zabilježenih objava. Slijedi tematika vezana za promidžbu i sponzorstva s udjelom od 19%.

U studenom se vezano za trgovačke lance više objavljivao na portalima (52%). Mediji koji su pojedinačno o trgovačkim lancima najviše objavljivali su dnevnici 24 sata, Slobodna Dalmacija i Jutarnji list.

O svim se temama više objavljivalo na portalima, osim o asortimanu i cijenama proizvoda. To je ujedno i tema unutar koje je zabilježena najveća razlika jer je u tiskovinama zabilježeno čak 86,3% objava unutar tematike.

Ines Kovačić
ines.kovacic@pressclip.hr
Press Clipping