Ukupan odnos promotivne i redovne prodaje u ovoj je kategoriji ostao približno isti u periodu od kolovoza 2016. do srpnja 2017. u usporedbi s prethodnih 12 mjesec.

Kategorija žitarica za doručak bilježi blagi pad u količinskoj prodaji od oko 1,5% i vrijednosnoj od oko 0,5% u periodu od kolovoza 2016. do srpnja 2017. godine u usporedbi s istim periodom godinu dana unazad.

U promatranom kanalu, trend prodaje žitarica pokazuje blagi pad u mjesecima nakon ljeta, a potom i nešto osjetniji u posljednjim tjednima prosinca u skladu s nadolazećim Božićnim praznicima i sezonom domaćih kolača. Tijekom siječnja i ostalih zimskih mjeseci prodaja lagano raste kao mogući rezultat grižnje savjesti kupaca nakon praznika. Međutim, već pred ljeto pa sve do njegovog završetka pojačavamo upotrebu ne bi li ostali fit tijekom toplijih dana.

RAST BONUS PAKIRANJA
Tijekom prošle godine kupovali smo više specijalnih promotivnih (banded ili bonus) pakiranja po nešto nižoj cijeni, što je moguće rezultiralo manje učestalim odlascima u nabavku. Zbog toga vrijednosni pad kategorije u najvećoj mjeri dolazi iz smanjene redovne prodaje, ali i zbog prodaje po sniženim cijenama. Apsolutna vrijednosna prodaja kroz promocije je neznatno pala za 0,7% i to najvećim dijelom zbog pada prodaje kroz cjenovne akcije od oko 2,3%. Međutim, pad promotivne prodaje ublažio je veliki rast prodaje specijalnih pakiranja od čak 13% vrijednosno i 20% količinski, ali ne dovoljno da donese dodatnu vrijednost ili nove kupce cijeloj kategoriji. Ipak, ukupan odnos promotivne i redovne prodaje ostao je približno isti u periodu od kolovoza 2016. do srpnja 2017. u odnosu na isti period godinu ranije, gdje je po redovnim cijenama prodano 73,7% žitarica, kroz akcijsku prodaju 23,2%, dok je prodaja specijalnih i gratis pakiranja iznosila nešto više nego prethodnog perioda, 3%.

Prosječan popust koji su kupci ostvarivali iznosio je 24% (kolovoz 2016. – srpanj 2017.), što se nije promijenilo u odnosu na period kolovoz 2015. – srpanj 2016. godine. Također, može se primijetiti i blago jačanje trgovačkih marki koje pokazuju porast u ukupnoj vrijednosnoj prodaji, od čega najviše u promotivnoj od čak 5,3%.