Prodaja žitarica za doručak u prvoj polovici ove godine (siječanj – lipanj 2019.) u odnosu na isti period lani količinski je rasla za 1,4%, dok je vrijednosno rast iznosio znatno osjetnijih 8,3%.

U prvih šest mjeseci ove godine udio promotivne prodaje činio je nešto više od četvrtine ukupne prodaje te je ostao na jednakoj razini kao i prošle godine.

Veliki broj ljudi svoj dan započinje žitaricama za doručak prelivenim mlijekom ili jogurtom, ponekad s dodatkom svježeg ili sušenog voća. Podaci koje možemo vidjeti u nastavku dat će nam detaljniji pogled na to koliko je ovaj segment proizvoda podložan prodaji kroz promocije.

Prodaja žitarica za doručak u prvoj polovici ove godine (siječanj – lipanj 2019.) u odnosu na isti period lani količinski je rasla za 1,4%, dok je vrijednosno rast iznosio znatno osjetnijih 8,3%. U promatranom segmentu ukupno je 28% vrijednosne prodaje dolazilo od proizvoda na cjenovnim akcijama ili promotivnih pakiranja.

Udio promotivne prodaje u 2019. godini bio je na jednakoj razini kao i prošle godine. Razlog za približno isti odnos udjela predstavlja ujednačena stopa rasta redovne i promotivne prodaje. Ono što ipak treba izdvojiti je pad vrijednosne prodaje promotivnih pakiranja od 3,7%, dok su cjenovne promocije ostvarile rast od 8%.

Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu, promotivna pakiranja prosječno su iznosila 7%, dok su cjenovne akcije činile preostalih 93%. Dubina popusta na razini segmenta u prvom polugodištu 2019. iznosila je 23,5%, što je rast od 1,8 postotnih bodova u odnosu na isti period prošle godine.