VijestiZemljaŽitozajednica: Neminovno poskupljenje kruha

Žitozajednica: Neminovno poskupljenje kruha

kruh-pekara-ftdPoskupljenje kruha i pekarskih proizvoda neminovno je zbog velikog rasta cijena osnovnih sirovina, izjavila je direktorica udruženja mlinsko-pekarske industrije Žitozajednice Nada Barišić

Poskupljenje kruha je neminovno, no kada i za koliko odlučit će svaka tvrtka zasebno, najavljuju iz udruženja mlinsko-pekarske industrije Žitozajednice.

Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković smatra pak kako neće doći do nekih značajnijih povećanja cijena.

Doći će do određenih korekcija, ali nekih značajnih povećanja ili eksplozije cijena prehrambenih proizvoda neće biti, kaže Čobanković napominjući kako država može povući određene mjere u granicama svojih mogućnosti, no ne može administrativno odrediti cijene.

Izražavajući uvjerenje da neće doći do eksplozije povećanja maloprodajnih cijena prehrambenih proizvoda ponovio je kako država određenim mjerama nastoji zaustaviti poskupljenja.

S tim u vezi napominje kako će se kod mlijeka značajnim financijskim sredstvima Ministarstva pratiti proizvođače.

Kada je pak o cijenama kruha riječ direktorica udruženja mlinsko-pekarske industrije Žitozajednice Nada Barišić kaže kako je “poskupljenje kruha i pekarskih proizvoda neminovno zbog velikog rasta cijena osnovnih sirovina”.

No o postotku rasta kao i roku kada će do njega doći odlučit će svaka članica za sebe, kazala je Barišić. Korekcija ovisi i o isteku ugovora koji svaki pekar ima sa nekim trgovačkim lancem, pojasnila je.

Poskupljenje kruha među prvima je nedavno najavila Sekcija pekara pri Udruženju obrtnika grada Osijeka. U Osijeku bi, prema tim najavama, od 1. ožujka cijena bijelog kruha iznosila od sedam do osam kuna, a polubijelog od 6,5 do 7,5 kuna za 700 grama.

Sada su cijene vrlo raznolike, iznose od tri do sedam kuna za bijeli kruh i od tri do 6,5 kuna za polubijeli kruh. Pekari u Osijeku navode kako su svi troškovi proizvodnje kruha osjetno poskupili, te pekari, posebice mali privatni proizvođači, da bi uopće mogli opstati i poslovati, moraju ići s novim cijenama. (H)

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...