Fabris Peruško, izvršni direktor Fortenova Grupe, i Tihomir Adam, direktor Zvijezde

Zvijezda je u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar obilježila veliku obljetnicu – 60. rođendan Zvijezda majoneze. Na Festivalu majoneze su s guštom i bez grižnje savjesti uživali hedonisti poput Andree Andrassy, Nevene Rendeli Vejzović, Slavka Sobina i brojnih gastro blogera koji su se uvjerili kako ona kao omiljeni dodatak jelima popravlja svaki sendvič, neizostavna je u salati, a neočekivana uz pizzu.
“Početak proizvodnje majoneze 1959. godine jedan je od ključnih trenutaka u povijesti Zvijezde. Dotad se majoneza smatrala luksuznim jelom koje se moglo pronaći samo u ‘finoj’ kuhinji. Priprema je dugo trajala, a i namirnice nisu bile svima dostupne. Zvijezdinom proizvodnjom majoneza je postala lako dostupna gotovo svakom kućanstvu u Hrvatskoj i sa zadovoljstvom mogu reći da je i danas neizostavna u našoj kuhinji jer povezuje sve okuse i generacije”, izjavio je Tihomir Adam, direktor Zvijezde.
Zvijezda majoneza danas je treći najjači brend u Hrvatskoj i prvi izbor kad je majoneza u pitanju, pokazalo je IPSOS BrandPuls istraživanje. Za to su zaslužni njezin okus i originalna tradicionalna receptura koju su Zvijezdini tehnolozi osmislili prije 60 godina i do danas se nije mijenjala.

Majonezu voli većina Hrvata. Od 4,2 milijuna stanovnika, njih 71,5% ili čak tri milijuna jede majonezu, a među njima najviše je onih koji biraju upravo Zvijezdinu. Godišnje u prosjeku svaki stanovnik Hrvatske uživa u 1,26 kilograma majoneze, pokazalo je ovogodišnje IPSOS BrandPuls istraživanje.

Podjednako je vole žene (51%) i muškarci (49%), a najviše se njome jelo popravlja u Zagrebu i okolici (27,8%), a zatim slijedi Dalmacija (19%) pa Sjeverna Hrvatska (17,7%).

Izrađena od svježih jaja i bez konzervansa, Zvijezdina je majoneza savršena u svako doba dana. Dostupna je u tubi, staklenci i u flakonu, a godišnje se u prosjeku proizvede oko 20.000.000 komada svih vrsta Zvijezda majoneze.

Tihomir Adam (direktor Zvijezde) i Jasna Pulić (rukovoditeljica marketinga)

Najpopularnija je među njima ona u vrećici. Kada bismo poredali sve proizvedene vrećice Zvijezda majoneze u jednoj godini, pokrili bismo udaljenost od Zagreba do Berlina, u kojem se isto rado u majonezi uživa.

“Uz Zvijezda delikates majonezu, tijekom godina razvili smo niz okusa poput čilija i slanine sve do jogurta pa izborom unutar asortimana svakom korisniku garantiramo jedinstveno gurmansko iskustvo i mogućnost kombiniranja s namirnicama koje najviše vole, koliko god one (ne)obične bile”, kazala je Jasna Pulić, rukovoditeljica marketinga u Zvijezdi i najavila predstavljanje novih okusa i proizvoda na bazi Zvijezda majoneze i u narednoj godini.

Povodom proslave rođendana Zvijezda je nagradila i najkreativniji recept godišnjom zalihom Zvijezda majoneze.

SLATKASTO KISELA SALATA S PILETINOM I MRKVOM

ZA SALATU
350 g pečenog ili kuhanog pilećeg mesa
5 većih mrkvi
1/4 glavice svježeg kupusa
100 g ukiseljene cikle
Sezam
Sol

ZA DRESSING
1 Zvijezda delikates majoneza u vrećici
1 kiselo vrhnje 12% m.m.
2-3 žličice jabučnog octa
Crni papar

DEKORACIJA
Sezam i kisele lučice

PRIPREMA
Naribati mrkvu i kupus, posoliti i ostaviti da odstoji dvadesetak minuta. Za to vrijeme prepržiti sezam na tavi.
Mrkvu i kupus stisnuti rukama pa malo ocjediti tekućinu zatim dodati narezanu piletinu i narezanu ciklu (ciklu narezati na trakice).
Pomiješati vrhnje, majonezu, jabučni ocat i prstohvat crnog papra pa preliti preko salate i sve dobro promiješati.

Servirati na tanjuru posipano s prženim sezamom i ukiseljenim lučicama.